Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ: Ο εκκλησιαστικός χώρος στη δίνη των fake news-Πρωτοπρεσβυτέρου Χριστοφόρου Χρόνη- Κληρικού Ι.Μ. Αιτωλίας κ΄ Ακαρνανίας-(Δρ. Θεολογίας-Μ.Α. Φιλοσοφίας)- Ο Απ. Παύλος συμβουλεύει τον μαθητή του Τιμόθεο, να μένει πάντοτε σταθερός στην αλήθεια που διδάχθηκε απ’ αυτόν και να μην παρασύρεται από ανθρώπους, που προοδεύουν «ἐπί το χεῖρον» (Β΄Τιμ. 3,13). Ο θεόπνευστος Απόστολος ομιλεί για πρόοδο της παρακμής. Στον Παύλο αρέσουν τα λογοπαίγνια και τα οξύμωρα σχήματα. Π.χ. στην επιστολή του προς την εκκλησία της Ρώμης (Ρωμ. 6,20-22) υποστηρίζει ότι ο δούλος της αμαρτίας είναι ελεύθερος από τον Θεό (δεν έχει σχέση μαζί του), ενώ ο ελεύθερος από την αμαρτία (δεν έχει σχέση μαζί της) είναι δούλος του Θεού.

Η πρόοδος της παρακμής είναι εμφανής στην κοινωνία μας, στον σύγχρονο δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο.

Αυτή η παρακμή άρχισε από την εποχή του Διαφωτισμού, ο οποίος διακήρυξε την αυτονομία της ηθικής από τον Θεό και την αποσύνδεσή της από τις αρετές και τη λογική, όπως το απέδειξε ο σύγχρονος ηθικός φιλόσοφος Μακιντάιρ (Alasdair MacIntyre, After Virtue-A Study in Moral Theory, third edition, Notre Dame, IN: University of Notre Dame Press, 2007- δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνική μετάφραση, ακόμα).

Η «πρόοδος» αυτή συνεχίζεται.

Ένα δείγμα της «προόδου» αυτής είναι και η σκόπιμη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα γνωστά πλέον fake news.

Τα fake news ασφαλώς έχουν ως αντικειμενικό τους σκοπό να βλάψουν έναν οργανισμό, ένα νομικό ή ένα φυσικό πρόσωπο.

Από τα fake news δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ο εκκλησιαστικός χώρος.

Τα fake news μάλιστα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε υπαρκτά, στον χώρο αυτό.

Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο θύμα των fake news, ήταν ο Χριστός.

Οι Φαρισαίοι συνεχώς έσπερναν ψευδές ειδήσεις ότι είναι μέθυσος, δαιμονισμένος, λαοπλάνος κ.α.

Σήμερα όμως με την τερατώδη τεχνολογική πρόοδο (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) τα fake news είναι τόσα πολλά σε αριθμό, που δύσκολα πλέον διακρίνονται από τα real news, τα γεγονότα δηλαδή.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε τέτοια ψευδή νέα όπως, η αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία, οι αργόσχολοι και περιττοί ιερείς, ο οικουμενιστής Πατριάρχης, ο τάδε αρχιμανδρίτης έκανε αυτό (με σκοπό να «καεί» η ανέλιξή του), ο τάδε Μητροπολίτης είναι κουρασμένος και υπέβαλλε ή θα υποβάλλει την παραίτησή του και πολλά άλλα φαιδρά.

Αξίζει τον κόπο το θύμα των fake news να ασχοληθεί μαζί τους;

Όχι πάντα, διότι θα παρεκκλίνει από τον ιερό του σκοπό και θα κινείται συνεχώς σε «πεζοδρομιακές» ατραπούς.

Επειδή η φύση μας είναι αδύνατη και απογοητευόμαστε εύκολα, το θύμα τέτοιων ειδήσεων, μόνο μέσω του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, την ώρα της προσευχής, θα λάβει εσωτερική πληροφορία για το αν αξίζει να ασχοληθεί ή όχι με τα fake news, που αναφέρονται στο πρόσωπό του και να τα αντικρούσει («Ὡσαύτως δὲ καὶ τὸ Πνεῦμα συναντιλαμβάνεται ταῖς ἀσθενείαις ἡμῶν· τὸ γὰρ τί προσευξώμεθα καθ’ ὃ δεῖ οὐκ οἴδαμεν, ἀλλ’ αὐτὸ τὸ Πνεῦμα ὑπερεντυγχάνει ὑπὲρ ἡμῶν στεναγμοῖς ἀλαλήτοις»-Ρωμ. 8,26).

Όσον αφορά τους εμπνευστές και τους εκτελεστές των fake news να πούμε, ότι πρόκειται για άτομα θλιβερά και εξόχως ανόητα διότι, σύμφωνα με τον ιταλό ιστορικό Κάρλο Τσιπόλα (1922-2000), εμπίπτουν στον τρίτο νόμο της ανθρώπινης ηλιθιότητας, ο οποίος λέει:

«Ηλίθιο ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε άλλο άτομο ή ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανώς να υφίσταται και ζημιές» (Carlo M. Cipolla, Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2012, σ. 44).

Και πράγματι τα άτομα αυτά είναι τέτοια, αφού όχι μόνο δεν κερδίζουν τίποτα, αλλά αντίθετα ζημιώνονται, αφού το άδικο ποτέ δεν ευλογείται, σύμφωνα με τον άγιο Παΐσιο.

Ο σοφός λαός μας λέει «ότι έδωσες, θα λάβεις» επηρεασμένος από το λόγιο του Χριστού «πάντες γὰρ οἱ λαβόντες μάχαιραν ἐν μαχαίρῃ ἀποθανοῦνται» (Ματθ. 26,52).

Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.