Ιστορική αποκάλεσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη στο ζήτημα της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφανίου, η Πρεσβεία της Ουκρανίας στη Λευκωσία.

Η Πρεσβεία είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ, χθες, να σχολιάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα.

«Οι Ουκρανοί έμαθαν με συγκίνηση την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναφέρεται στο σχόλιο της Πρεσβείας το οποίο στάλθηκε ηλεκτρονικά σήμερα στο ΚΥΠΕ.

«Αυτό το εξαίρετο και χωρίς αμφιβολία ιστορικό γεγονός είναι πολύ σημαντικό για τον λαό της Ουκρανίας και τον κόσμο της Ορθοδοξίας. Φυσικά, θα έχει μεγάλη απήχηση εντός της ουκρανικής κοινωνίας», προστίθεται.

Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στη Λευκωσία συνεχίζει αναφέροντας ότι «αυτή η απόφαση και ο αντίκτυπός της βγαίνει εκτός των ορίων των ναών. Στην Ουκρανία, η εκκλησία αποτελεί μέρος του κεντρικού πυλώνα της κοινωνίας».

«Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια πράξη ενότητας και υποστήριξης», σημειώνεται.

Περιλαμβάνεται επίσης δήλωση του Μητροπολίτη Επιφανίου στην οποία αναφέρει ότι η αναγνώριση «αποτελεί την αποκατάσταση των δεσμών, οι οποίοι την εποχή του Πρίγκηπα Βλαδίμηρου του Μέγα και του Πρίγκηπα Γιάροσλαβ του Σοφού, έδειξαν στους προγόνους μας τους θησαυρούς του πνευματικού και υλικού πολιτισμού του ελληνορωμαϊκού κόσμου, τους δεσμούς οι οποίοι συνεχίστηκαν δια μέσω αδελφών σχολείων, μέσω ακαδημιών που ιδρύθηκαν από τον Πρίγκηπα Κωνσταντίνο του Οστρόγκ και τον Μητροπολίτη Πέτρο Μογίλα».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εντός της οικογένειας των Ορθόδοξων Εκκλησιών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια είναι τεχνητά γιατί δεν στοχεύουν στην ενότητα αλλά μάλλον στο διαχωρισμό και στο να σπείρουν τη δυσπιστία και τη διχόνοια».

Εκφράζονται ευχαριστίες προς «όλους τους Ορθόδοξους αδελφούς και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο B για την υποστήριξή τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οικοδομείται το έθνος και ξεπερνιούνται δύσκολες προκλήσεις».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.