Ο Δεκαπενταύγουστος για τους Πόντιους είναι μια σημαντική γιορτή που τιμούν τη μητέρα του Θεανθρώπου και προστάτιδα τους, τη Σουμελά Παναγία, τη Μεγαλόχαρη, τη Χρυσοθρονισμέντσα. Η Παναγία υπήρξε πηγή θάρρους και δύναμης για τους Έλληνες του Πόντου στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους και συνεχίζει να είναι το πνευματικό σύμβολο τους.

Το 386 μ.Χ. οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας Αθηνιώτισσας στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελάς, ένα μοναστήρι χτισμένο στα βράχια του όρους Μελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας. Το όνομα Σουμέλα προέρχεται από την έκφραση ‘στο Μελά (όρος)’ όπου παρέμεινε ως ‘Παγαΐα Σουμελά’ (Σου=στο).

Μετά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, οι Πόντιοι ίδρυσαν ένα νέο μοναστήρι στο Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας. Όπως και στον Πόντο, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με πλούσια πολιτιστικά δρώμενα.

Στην Αυστραλία, έφτασε αντίγραφο της εικόνας και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη το 1972. Με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ενέργειες του πατρός Αντωνίου Αμανατίδη, ανεγέρθηκε ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Παναγία Σουμελά στο East Keilor και η Θεοτόκος πλέον έχει το δικό της σπίτι.

Φέτος τα Ποντιακά σωματεία τιμούν και γιορτάζουν την Παναγία Σουμελά με μια σειρά εκδηλώσεων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα που κοινοποιήθηκε από την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων:
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Φαγοπότι – ποντιακή βραδιά με πλούσιο ποντιακό μουσικό πρόγραμμα από ντόπιους μουσικούς και την παρουσίαση του μικρού χορευτικού συγκροτήματος της «Ποντιακής Εστίας». Ώρα έναρξης 7μ.μ., στις εγκαταστάσεις της «Ποντιακής Εστίας» (540 Sydney Rd, Brunswick, Vic).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη σύμβουλο Κωνσταντίνα Κουρεμένου στο τηλέφωνο: 0410 103 332.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
Παρακάθ – πλούσιο πανηγυρικό πρόγραμμα με ειδική εμφάνιση του καλλιτέχνη Χρήστου Ξανθόπουλου από Ελλάδα και νόστιμα εδέσματα. Ώρα έναρξης 7μ.μ., στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» (18 Spring St, Thomastown, Vic).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον πρόεδρο Γιάννη Τριανταφυλλίδη, στο τηλέφωνο: 0488 288 508.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 -Νότια Αυστραλία
Χορός – μια βραδιά γεμάτη γλέντι. Παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων της Ποντιακής Αδελφότητας «Αγίου Γεωργίου» (Western Australia) και συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από Πέρθη και Μελβούρνη. Ώρα έναρξης 7μ.μ., στο κτίριο ‘Alexander the Great’ (49 Homer St, Inglewood, WA).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αντιπρόεδρο Νίκο Κεσκινίδη, στο τηλέφωνο: 0400 203 410.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Πανηγύρι – Μια μέρα γεμάτη μουσική, παράδοση, γλέντι όπως ακριβώς στον ‘Αλησμόνητο Πόντο’. Παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων της παροικίας και πολλή διασκέδαση. Ώρα έναρξης 1μ.μ., στις εγκαταστάσεις της «Ποντιακής Εστίας» (540 Sydney Rd, Brunswick, Vic). Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη σύμβουλο Παρθένα Τσομπανοπούλου, στο τηλέφωνο: 0409 850 109.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.