Η Βηθλεέμ, Αραβ. بيت لحم (Μπαΐτ-Λαμ), Εβρ. בית לחם‎ (Μπέιτ-Λέχεμ, δηλ. «Οίκος Άρτου»), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στον αρχαίο Ισραήλ υπήρχαν δύο πόλεις με το όνομα Βηθλεέμ. Η μία ανήκε στην εδαφική κληρονομία της φυλής Ζαβουλών ενώ η άλλη στην περιοχή της φυλής του Ιούδα που ονομαζόταν και Ιουδαία. Πολύ αργότερα συστάθηκαν με το όνομα «Βηθλεέμ» τρία Ιπποτικά Τάγματα (τα Βηθλεεμιτικά) χωρίς όμως να έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με τον τόπο αυτό.

Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη του Ισραήλ, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος») ενώ σήμερα από τους Άραβες Μπέιτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος Κρέατος») εκ της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, απέχουσα 10 χλμ. ΝΔ της Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. Ν. της Ναζαρέτ. Πατρίδα του γαιοκτήμονα Βοόζ και σύζυγος της Ρουθ, προγόνου του Δαβίδ, αλλά και τόπος γέννησης του Βασιλιά Δαβίδ. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίος στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.

Η διαδρομή Ιερουσαλήμ-Βηθλεέμ

Εσωτερικό από τη Βασιλική της Γεννήσεως
Η Βηθλεμ απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.Βγαίνοντας από τη Πύλη του Δαβίδ και κατηφορίζοντας προς Ν, το λόφο της Σιών επί του οποίου είναι κτισμένη η Ιερουσαλήμ, ο δρόμος οδηγεί στην απέναντι, πλευρά του χειμάρρου Γηών, κατάφυτη πλαγιά που άλλοτε οι αγιοταφίτες μοναχοί ονόμαζαν Νικηφορία. Στα μέσα της διαδρομής προς τη Βηθλεέμ στα νότια βρίσκεται το «κάθισμα της παρθένου Μαρίας» και λίγο μετά το περίφημο Κάστρο–Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που περιστοιχίζεται από τον μεγάλο πατριαρχικό ελαιώνα. Στη συνέχεια της διαδρομής υπάρχει ο τάφος της Ραχήλ, ο οποίος αποτελεί προσκύνημα των Ιουδαίων, και σε μικρή απόσταση εμφανίζεται στην απέναντι κορυφογραμμή η Βηθλεέμ, στην άκρη της οποίας υπάρχει το μεγάλο συγκρότημα της Βασιλικής της Αυτοκράτειρας και Αγίας Ελένης που δεσπόζει της κοιλάδας των Ποιμένων. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο κατά σειρά προσκυνηματικό τόπο του Χριστιανισμού, ο Ιερός Ναός του Σπηλαίου της Γέννησης, η Βασιλική της Γεννήσεως όπως ονομάζεται, πλαισιωμένη αριστερά από Μοναστήρι της Καθολικής Εκκλησίας και δεξιά της λιθόστρωτης πλατείας τον Πύργο των Ελλήνων (Ορθοδόξων) και δεξιότερα το Αρμενικό μοναστήρι. Το ιερό σπήλαιο της Γέννησης βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Άγιο Βήμα του Ναού υπό μορφή κρύπτης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.