Ιερέας εκκλησίας στην Καλλιθέα εδώ και ημέρες αρνείται να δώσει συσσίτιο σε τρανς γυναίκα έχοντας ρατσιστικό-τρανσφοβικό κίνητρο, όπως καταγγέλλει η ίδια και το Red Umbrella Athens, την ίδια ώρα που της αποδίδει χυδαίους χαρακτηρισμούς αποκαλώντας της «άνδρα με βυζιά» και «πλάσμα του διαβόλου».

«Όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ασυμβατότητα των στοιχείων της ταυτότητας και της εξωτερικής εμφάνισης δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα»
Το χρονικό της υπόθεσης εξηγεί στο VICE η Αγγελική Σουγλέ, δικηγόρος στο Red Umbrella Athens της Θετικής Φωνής:

«Πριν κάποιες μέρες επικοινώνησε μία τρανς γυναίκα με τη οργάνωσή μας και μας διαμαρτυρήθηκε, γιατί το τελευταίο διάστημα είναι άνεργη, στερείται εισοδημάτων και αναγκάστηκε να προσφύγει στην εκκλησία που είναι κοντά στο σπίτι της για να φάει φαγητό από το συσσίτιο. Τις τελευταίες 15 ημέρες λοιπόν άρχιζε να λαμβάνει το φαγητό από την συγκεκριμένη εκκλησία και στην αρχή κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε. Όμως επειδή το συσσίτιο δεν είναι απεριόριστο ζητούν κάποια έγγραφα, όπως αστυνομική ταυτότητα κι ένα λογαριασμό ρεύματος για να αποδείξει ότι ανήκει σε αυτόν τον ναό, γιατί δεν μπορείς να λαμβάνεις φαγητό από οποιαδήποτε εκκλησία, αλλά από την εκκλησία που ανήκεις και είναι κοντά στο σπίτι σου, την ενορία σου, δηλαδή», εξηγεί η κα Σουγλέ και συνεχίζει:

«Πήγε λοιπόν αστυνομική ταυτότητα και λογαριασμό ρεύματος για να αποδείξει ότι μένει σε αυτήν την περιοχή και χαμηλό εκκαθαριστικό όπως της ζητήθηκε κι όταν έδωσε τα έγγραφα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ασυμβατότητα των στοιχείων της ταυτότητας και της εξωτερικής εμφάνισης δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει βγάλει δικαστική απόφαση αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, έχει γίνει δεκτό από το δικαστήριο δηλαδή ότι είναι γυναίκα και απλώς δεν έχει προλάβει λόγω της πανδημίας να αλλάξει την ταυτότητά της».

«Εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου»
Όταν έγινε γνωστό στον ιερέα ότι πρόκειται για τρανς γυναίκα, ξεκίνησε η τρανσφοβική λεκτική επίθεση και ο αποκλεισμός από το συσσίτιο. «Όταν η γυναίκα πήγε να παραλάβει το φαγητό όπως έκανε κάθε ημέρα στις 12.30 η ώρα, βγήκε ο ιερέας από τον Ναό και έγινε ένα τεράστιο περιστατικό», περιγράφει η δικηγόρος της γυναίκας και εξηγεί:

«Άρχισε να την αποκαλεί άντρα με βυζιά: “Να βγάλεις τα βυζιά σου να γίνεις άντρας και να έρθεις να πάρεις φαγητό”, “Άμα θες φαγητό να πας να δουλέψεις στη δουλειά που ξέρεις, να γίνεις πουτάνα για να φας”, “Τους ομοφυλόφιλους τους δεχόμαστε, δεν τους καίμε, αλλά εσύ είσαι πλάσμα του διαβόλου”, της είπες. Επίσης, επικαλέστηκε και την Ιερά Σύνοδο ότι δηλαδή είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην δέχονται τα τρανς άτομα. Της έλεγε ότι έχω πληροφορίες ότι τα κονομάς, υπονοώντας ότι είναι εργαζόμενη στο σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν κάποιος άνθρωπος πήγε να την υπερασπιστεί, του είπε εσύ τι μιλάς τέτοιος είσαι σαν αυτόν. Επιπλέον, της ανέφερε ότι για τις προηγούμενες ημέρες που πήρε φαγητό εν αγνοία του, αν ήξερε δεν θα της έδινε και ότι σκανδαλίζει τον κόσμο με την παρουσία της. Σκεφτείτε ότι ακριβώς επειδή είναι η μόνη εκκλησία από την οποία δικαιούται συσσίτιο πλέον έχει αποκλειστεί από το φαγητό», σημειώνει η δικηγόρος.

«Όταν γύρισα και του είπα ότι είμαι άνεργη μου είπε να πάω να κάνω την πουτάνα για να αυξήσω τα εισοδήματά μου»
Σε επικοινωνία του VICE με την Ε.Λ., 50 ετών από την Καλλιθέα λέει ότι το περιστατικό την σόκαρε επειδή συνέβη στην εκκλησία, αλλά δεν της κλόνισε την βαθιά πίστη της.

«Όταν μου συνέβη το περιστατικό ήταν σοκαριστικό, γιατί δεν περίμενα στον Οίκο του θεού να έχω τέτοια ρατσιστική αντιμετώπιση. Εγώ βέβαια πιστεύω πάρα πολύ και η πίστη μου δεν κλονίστηκε από το γεγονός που συνέβη. Με σόκαρε το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που είναι 60-70 ετών και κάνει τον υπηρέτη του Θεού, είναι παπάς δηλαδή, δεν έχει διδαχθεί σε αυτήν την φάση της ζωής του μετά από τόσα βιβλία και τόσους λόγους του Θεού που έχει πει, τί πραγματικά σημαίνει Χριστιανισμός. Όταν έχεις φτάσει σε αυτήν την ηλικία και αντί να βγάζεις αγάπη βγάζεις μίσος, αυτό που υπηρετείς είναι μία δουλειά όχι μία αποστολή», διηγείται και συνεχίζει:

«Σκέφτηκα τι μπορεί να μου είχε συμβεί αν ήμουν σε άλλη εποχή. Μετά έφυγα, πήρα το μετρό και ξέσπασα σε κλάματα. Με έπιασε το παράπονο για τον χώρο στον οποίο συνέβη αυτό το περιστατικό. Και το συγκλονιστικό ήταν επίσης ότι πάρα πολύ άνθρωποι που βρίσκονταν στο συσσίτιο ήθελαν να με βοηθήσουν αλλά φοβόντουσαν. Να είσαι στον Οίκο του Θεού και να φοβάσαι να μιλήσεις; Σκέψου ότι ένας που πήγε να με υποστηρίξει, του είπε “εσύ σαν κι αυτόν είσαι;” Κι ο άνθρωπος σταμάτησε. Κι όταν γύρισα και του είπα ότι είμαι άνεργη μου είπε να πάω να κάνω την πουτάνα για να αυξήσω τα εισοδήματά μου. Παπάς, σου λέει μετά», λέει χαρακτηριστικά η Ε.Λ.

«Αυτές οι μικρές εκδηλώσεις μίσους φέρνουν και τις μεγάλες εκδηλώσεις μίσους, γι’ αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Τα πράγματα αλλάζουν στην κοινωνία και θέλω να αλλάξουν και μέσα στην Εκκλησία. Εγώ τον έχω συγχωρέσει μέσα μου. Αυτός δεν ξέρω αν θα μπορεί να συγχωρέσει τον εαυτό του. Το ότι γεννήθηκα τρανς δεν σημαίνει ότι αισθάνθηκα ποτέ ούτε παρείσακτη ούτε τέρας. Αισθάνθηκα ότι ήμουν ευλογημένη από τον Θεό να ζήσω δυο ζωές που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα. Γιατί, πολλές φορές ακούω να λένε άλλες τρανς ότι γεννηθήκαμε στο λάθος σώμα. Γεννηθήκαμε στο σωστό σώμα και πρέπει να αγαπάμε τις δυο υποστάσεις μας. Και για τους γονείς παιδιών σαν εμένα, το πιο σημαντικό εφόδιο είναι η αγάπη, γιατί αυτό είναι που χρειάζονται για να παλέψουν. Αν δεν την έχουν από τους γονείς είναι δύσκολο αυτό που θα αντιμετωπίσουν έξω. Μόνο αγάπη», καταλήγει.

Κατατέθηκε μήνυση στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστική Βίας
Μετά από όσα συνέβησαν, η γυναίκα κατέθεσε μήνυση στην ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας: «Όλα αυτά έγιναν μπροστά σε μάρτυρες, μπροστά σε εργαζόμενους, μπροστά σε άλλους ιερείς. Δεν μιλάμε για μια ιδιωτική΄συζήτηση», διευκρινίζει η δικηγόρος Αγγελική Σουγλέ: «Υπάρχει και βίντεο από το περιστατικό και θα κατατεθεί σε δεύτερο χρόνο. Η γυναίκα είναι έτοιμη να κάνει και αγωγή για αποζημίωση για ηθική βλάβη και παράλληλα σκεφτόμαστε να κάνουμε αναφορά στην Μητρόπολη και την Ιερά Σύνοδο ώστε να ενημερώσουμε γι’ αυτήν την συμπεριφορά και την τακτική».

«Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να καταδικάσει αυτό και αντίστοιχα περιστατικά»
Από πλευράς της, η Αννα Κουρουπού, διευθύντρια Red Umbrella Athens, δηλώνει στο VICE πως: «Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε για το συγκεκριμένο περιστατικό διάκρισης και ρητορικής μίσους προς τρανς συμπολίτη μας που απευθύνθηκε στην εκκλησία για να καλύψει μία από τις πιο βασικές της ανάγκες, ζητώντας μία μερίδα φαγητού σε εκκλησιαστικό συσσίτιο. Το περιστατικό αυτό έρχεται σε αντίθεση με – και σπιλώνει – το φιλανθρωπικό πρόσημο του έργου της Εκκλησίας: «Αγάπη προς τον πλησίον», μία από τις πιο σημαντικές αξιώσεις της Χριστιανικής και άλλων πίστεων, σημαίνει σεβασμός και υποστήριξη κάθε συνανθρώπου μας χωρίς διακρίσεις».

Επίσης η κα Κουρουπού σημειώνει πως: «Δυστυχώς, ακόμη παρατηρούνται βίαιες πρακτικές μεταστροφής όταν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα απευθύνονται στην Εκκλησία για υποστήριξη, όταν πολύ συχνά οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι αποτελούν τη μοναδική “υπηρεσία” στήριξης που είναι διαθέσιμη σε αυτά χωρίς κόστος. Ειδικά όταν οι βίαιες αυτές πρακτικές συνοδεύονται από μία “άνωθεν” και “ιερή” εξουσία απέναντι σε ήδη στιγματισμένα και επιβαρυμένα άτομα.
Φυσικά, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων μέσα στην Εκκλησία που προάγουν μία άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη προς τους συνανθρώπους μας, και καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να καταδικάσει αυτό και αντίστοιχα περιστατικά και να αναδείξει και ενισχύσει τις καλές πρακτικές και τάσεις».

Πέραν του ηθικού ζητήματος η κα Κουρουπού τονίζει και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν της υπόθεσης: «Εκτός του ηθικού, τίθεται βέβαια και νομικό ζήτημα, αφού η Εκκλησία δεν εξαιρείται από τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου που προβλέπει την προστασία από τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Σημειώνουμε ακόμη, πως όπως ακριβώς ο Πρωθυπουργός έχει εγκαλέσει τα Υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις και να συμμορφωθούν με το πόρισμα της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, φέρει το θεσμικό ρόλο της συμμόρφωσης και του θεσμού της Εκκλησίας ως προς αυτά τα ζητήματα.

Τέλος, το συμβάν αυτό επαναφέρει το ζήτημα της διαδικασίας Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου, της διόρθωσης, δηλαδή, των επίσημων εγγράφων των τρανς ατόμων ώστε να ανταποκρίνονται στην ταυτότητά τους. Η σχετική διαδικασία είναι επείγον να απλοποιηθεί και να είναι δωρεάν και προσβάσιμη για όλα τα άτομα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ VICE

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.