ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν η ανατείλει 14 Μαρτίου 1957 κρεμάστηκε ο Βαγορής. Το τελευταίο γράμμα του προς την μεγάλη του αδελφή, λίγες μόνον ώρες πριν κερδίσει με τη ζωή το διαβατήριο του αιώνιου Νέου Έλληνα, είναι συνταρακτικό.

«Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου»

13 Μαρτίου 1957, ώρα 7.30 μμ

Η πιο όμορφη ώρα

Μη ρωτάτε γιατί.

Αγγελούδι δεν είναι

Μ’ αγγελούδι όμως μοιάζει

Μια μικρή μπεμπεκούλα

Δέστε πώς με κοιτάζει!

Στην αθώα ματιά της

κάποια αχτίδα πλανιέται

κι ένα αστέρι πανούργο

λες μαζί της γεννιέται.

Ναι το ξέρω- καθένας μας

Έτσι αθώος γεννήθηκε

μα… καθένας πλανήθηκε

στα πυκνά τα σκοτάδια

κι όταν -φευ – το θυμήθηκε

η καρδιά του ήταν άδεια

κι ίσως να ‘ταν αργά.

Ναι, όλοι γεννηθήκαμε τόσο αθώοι, όπως η βαφτιστική μου.

Κι όλοι αλλάξαμε. Λυπάμαι πολύ που δεν πρόλαβα να τη βαφτίσω, μα δεν πειράζει. Μπορείς να το κάμεις και συ, αδελφή μου, και σαν μεγαλώσει φρόντισε συ γι’ αυτήν και ρώτησέ την ….γιατί έκλαψε όταν τη φίλησα;

Το όνομα που θα της δώσεις θέλω να είναι πεντασύλλαβο …και να θυμίζει εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζει εκείνην για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. Εκείνην, την οποία κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα.

Κατάλαβες, αδελφή μου;

Κατά τα άλλα μη λυπάστε. Ίσως να είναι μια δίκαιη τιμωρία. Ίσως ο Θεός να θέλει να μάς δοκιμάσει. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Λυπούμαι που θα αφήσω πίσω κάποια πρόσωπα αγαπημένα. Λυπούμαι που θα τα λυπήσω. Μα δεν πειράζει.

Γεια σου, μεγάλη μου αδελφή… Δεν θα γελάσουμε ξανά, λέγοντας πελλάρες. Δεν θα μιλήσουμε ούτε και τα σοβαρά μας. Το κάθε τί γεννιέται και πεθαίνει. Τι σήμερα, τι αύριο;

Γειά σας FOR EVER;

Σάς φιλώ όλους …γραπτώς και εξ αποστάσεως.

ΕΥΑΓΟΡΑΣ

Όσες φορές κι αν το διαβάσω, βουρκώνω. Κι όμως δεν είχα καταφέρει να εννοήσω τόσα χρόνια γιατί αυτός ο μάγος του χειρισμού της Ελληνικής γλώσσας έγραψε δύο αγγλικές λέξεις και μάλιστα με κεφαλαία. Κι ένα ερωτηματικό!

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι πως ακόμη και μέσα από αυτό το γράμμα ήθελε να δώσει μία αποστομωτική απάντηση στον υπερφίαλο Άγγλο που εξεστόμισε το υπεροπτικό NEVER για τα δίκαια της Κύπρου. Απόδειξη τούτου είναι πως η μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη παραμένει ανεξίτηλη στο εθνικό υποσυνείδητο και ο Αγώνας του συνεχίζεται, με αυτόν, περήφανο Σημαιοφόρο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.