“Πριν από δέκα χρόνια, ο κόσμος έγινε μάρτυρας της γενναιότητας και της θυσίας των «Ουράνιων Εκατό» και του αποφασιστικού πνεύματος της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας. Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από την ολική εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, σε μια σύγκρουση που φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Οι πληγές που άφησε αυτή η αδικαιολόγητη πράξη είναι ακόμη νωπές και ο πόνος είναι ακόμα χειροπιαστός. Έτσι, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν και να συλλογιστούμε τον βαθύ αντίκτυπο του θάρρους και της ανθεκτικότητάς τους.

Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία, απλοί άνδρες και γυναίκες ξεσηκώθηκαν αψηφώντας τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και την καταπίεση. Στάθηκαν μαζί σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, ενωμένοι από ένα κοινό όραμα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν αφάνταστες κακουχίες και βία από τις αρχές που υποτίθεται ότι τους προστάτευαν, αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, επιδεικνύοντας τη δύναμη της ενότητας και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Ο ένας στο πλευρό του άλλου, με κοινό στόχο, οι πολίτες μπόρεσαν να κάνουν μια απτή αλλαγή για τη βελτίωση της χώρας τους.”

Ο Παναγιώτατος, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, επεσήμανε ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του 2014 δεν είναι μόνον μάρτυρες για τη χώρα τους, αλλά αποτελούν σύμβολα ελπίδας και έμπνευσης για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. “Η θυσία τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, η φλόγα της ελευθερίας δεν μπορεί να σβήσει”, τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι, “η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του είδους της αδικίας και της υποταγής, το οποίο η Εκκλησία πρέπει να κατακρίνει. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να δικαιωθεί. Είναι μια επίθεση κατά της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας ενός λαού που αγωνίστηκε εδώ και πολύ καιρό για την αυτοδιάθεσή του και υποφέρει από καιρό κάτω από τον ζυγό της τυραννίας. Παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της ειρήνης που βρίσκονται στο κέντρο της πίστης μας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τον Ουκρανικό λαό να παραμείνει ενωμένος και να μην χάσει την ελπίδα του, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουν τον στόχο τους και να μην είναι μάταιη η θυσία εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Ουκρανικός λαός θα βγει νικητής από τον πόλεμο αυτό.

“Ως άνθρωποι της πίστης, καλούμαστε να υπερασπιστούμε το σωστό και να μιλήσουμε ενάντια στην καταπίεση και τον ολοκληρωτισμό όπου κι αν συμβαίνουν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια έντονη υπενθύμιση της διαρκούς παρουσίας του κακού και του μίσους στον κόσμο μας και της επείγουσας ανάγκης να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης ενάντια στην αδικία.”, είπε ο Παναγιώτατος και επανέλαβε ότι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία συμπαρίσταται στα μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας της Πόλεως, αλλά και σε όλους τους Ουκρανούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς συνεχίζουν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

“Ας εργαστούμε ακατάπαυστα για την τόσο αναγκαία συμφιλίωση και μια δίκαιη ειρήνη, γνωρίζοντας ότι ο Θεός είναι μαζί μας σε όλους τους αγώνες μας. Είθε η μνήμη όλων εκείνων που προσέφεραν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας της Ουκρανίας να είναι αιώνια και είθε η θυσία τους να μας εμπνεύσει να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου η ειρήνη, η δικαιοσύνη, το έλεος και η αγάπη θα κυριαρχούν.”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.