Την Κυριακή 18 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο νέο καθολικό των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, επί τη παρόδω δύο ετών από του εγκαινισμού του.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας: «Στη σημερινή ευαγγελική διήγηση ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές Του και τους ονομάζει «φως του κόσμου». Γεννάται όμως ένα ερώτημα: Γιατί ο Χριστός τους δίδει αυτή την ονομασία, ενώ ο Ίδιος αποκαλείται με τον ίδιο χαρακτηρισμό;

Η ερμηνεία που μας δίδουν οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι ότι όπως η σελήνη είναι ετερόφωτος και λάμπει κάθε βράδυ με το ασημένιο χρώμα της επειδή φωτίζεται από τον ήλιο, έτσι και οι Μαθητές του Χριστού είναι ετερόφωτα φώτα, που φωτίζονται από τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Ιησού Χριστό. Κατ’ επέκταση και διά των Μαθητών Του ο Χριστός καλεί και τον καθένα από εμάς, όλους τους χριστιανούς, να γίνουμε «φως του κόσμου». Και πώς γινόμαστε φώτα μέσα στον κόσμο; Όταν έχουμε ορθή Πίστη.

Γι’ αυτό και δεν επιλέγουμε τυχαία την ανάγνωση της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, αφού η πρώτη Κυριακή μετά την 13η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους 630 Θεοφόρους Πατέρες, οι οποίοι συνεκλίθησαν στην Χαλκηδόνα το έτος 451 και συγκρότησαν την Αγία Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η Σύνοδος αυτή συνεκλίθη για την καταπολέμηση των αιρέσεων που ταλάνιζαν για πολλούς αιώνες την Ορθόδοξη Εκκλησία και αμφισβητούσαν ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Ένας και μοναδικός αληθινός Θεός και ότι στο Πρόσωπό Του έχουμε ασυγχύτως, ατρέπτως και αδιαιρέτως ενωμένες, και τις δύο φύσεις, και την ανθρώπινη και την θεϊκή.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, μέσα από την άσκηση, την ταπείνωση και την χάρη του Θεού μπόρεσαν να κατανοήσουν και να διδάξουν τις εντολές του Θεού, όχι μόνο διά του στόματος αλλά κυρίως με την ενάρετη βιωτή τους.

Αυτό που ζητάει λοιπόν ο Χριστός από εμάς είναι η ορθή Πίστη, την οποία βεβαίως αυξάνουμε με την ακατάληπτη προσευχή μέσα από τις Ακολουθίες, μέσα από την προσωπική προσευχή στο σπίτι μας, μέσα από τη νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» και «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» που κάνουμε με το κομποσκοίνι. Έτσι αυξάνεται η πίστη μας και εντέλει η αγάπη μας προς τον Χριστό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Αν θέλουμε κι εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, να μιμηθούμε τους Πατέρες που η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα και να ακολουθήσουμε την διδασκαλία τους, αν θέλουμε κι εμείς να γίνουμε φώτα του κόσμου τούτου, να πορευθούμε προς τον Ουρανό και την αγάπη του Χριστού, προς την πνευματική ζωή, θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στην Πίστη μας. Γι’ αυτό να συμμετέχουμε όσο μπορούμε στις καθημερινές και τις Κυριακές Ακολουθίες, αλλά και στις Εορτές των Αγίων της Εκκλησίας μας, να μετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας και κυρίως στο Μυστήριο της εξομολογήσεως και της Θείας Μεταλήψεως, με το οποίο γινόμαστε μέλη του Σώματος του Χριστού. Έτσι θα δοξάζεται πάντοτε το Όνομα του Πανάγαθου Θεού και θα γινόμαστε χειραγωγοί εν Χριστώ».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.