Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στον Κώστο Πάρου, όπου ο Άγιος εγεννήθη και ο οποίος ενεκαινιάσθη στις 25 Ιουνίου του 2005 υπο του αοιδίμου Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β' τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β' και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, υπεδέχθη με εγκαρδίους λόγους τους Σεβασμιωτάτους και τον Θεοφιλέστατο, αναφερθείς στο σημαίνον γεγονός της εορτίου μνήμης του Αγίου για τη νήσο Πάρο και την Μητρόπολη Παροναξίας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στο οδοιπορικό της ζωής του Αγίου από την Πάρο, στη Σμύρνη, στο Άγιον Όρος, στην Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι και τέλος στη Χίο, όπου και εναπετέθη το ιερό σκήνωμά του. Επίσης ανεφέρθη στην θεοφιλή κίνηση των κολλυβάδων και φιλακάλων πατέρων της προεπαναστατικής Ελλάδος, η οποία όπως είπε υπήρξε ο κυμματοθραύστης δύο μεγάλων κινδύνων που απειλούσαν το υπόδουλο έθνος, της μουσουλμανικής πολυχρόνιας σκλαβιάς και του αθεϊσμού του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ο κίνδυνος, τόνισε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ να είχαμε χάσει την ελληνική αυτοσυνειδησία μας και τις πατρώες παραδόσεις μας απεφεύχθη, επειδή υπήρξαν οι μεγάλοι και επιφανείς αυτοί άνδρες, οι σάλπιγγες του πνεύματος που ανέπαυσαν τις συνειδήσεις των Ελλήνων και τις κράτησαν μακρυα από την αλλοτρίωση και τον πνευματικό αφανισμό.
Αναχωρώντας από τον ναό, είπε στους εκκλησιαζόμενους, και προσκυνώντας το Ιερό Λείψανο και την εφέστιο Εικόνα του Αγίου, εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας, διότι σήμερα, ως ορθόδοξοι Έλληνες συνευχόμεθα όλοι μαζί!
Ωσαύτως συνεχάρη τον Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλίνικο για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου Β’, τον οποίο, όπως τόνισε, δικαίως στον χειροτονητήριο λόγο του, τον απεκάλεσε ασκητικόν! Εν τέλει ο Σεβ. συνεχάρη τους Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την επέτειο της σημερινής εκλογής τους εις Επίσκοπον.
Αύριο θα τελεσθεί στον ίδιο Ναό πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.
Την Ακολουθία του Εσπερινού μετέδωσε τηλεοπτικώς ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Κυκλάδων SyrosTV1.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.