Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που ψήνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο την περίοδο των Χριστουγέννων.

Είναι ένα γλυκό, στρογγυλό ψωμί που είναι συνήθως διακοσμημένο με σύμβολα όπως σταυρούς, ψάρια και τα αρχικά “XC”, που αντιπροσωπεύουν τα ελληνικά γράμματα “ΧΡ” ή “Χριστός”.

Το ψωμί συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, γάλα, αυγά και βούτυρο και αρωματίζεται με μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο.

Το Χριστόψωμο συχνά σερβίρεται ως επιδόρπιο ή ως γλυκό κέρασμα κατά την περίοδο των γιορτών.

Το Χριστόψωμο είναι ένα δημοφιλές κέρασμα τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και την Κύπρο και συχνά δίνεται ως δώρο σε φίλους και συγγενείς.

Συνταγή για το πιο Αφράτο Χριστόψωμο
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :

25 γρ νωπή μαγιά
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 κτσ ζάχαρη
110 γρ νερό χλιαρό

400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ ζάχαρη
35 γρ ελαιόλαδο
1,5 γρ μαστίχα
1/8 κτγ γαρύφαλλο
1/4 κτγ αλάτι
150 γρ χυμό πορτοκάλι χλιαρό
1/2 κτγ γλυκάνισο
2η Ζύμη για στολισμό:

200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
100 γρ νερό
1 κτσ ζάχαρη
1 κτσ ελαιόλαδο

30 γρ νερό
1 κτγ μέλι
Φόρμα 28 εκ.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε
Σπάμε 25 γρ νωπή μαγιά και ρίχνουμε 110 γρ χλιαρό νερό, 1 κτσ ζάχαρη, 100γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, θα έχουμε φτιάξει έναν χυλό.
Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κανουμε τον φούρνο στόφα
Ανοιγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100 c και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τον κλείνουμε τελείως και αφού πιάσουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί να φουσκώσει

Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε 1,5 γρ μαστίχα με όλα τα μπαχαρικά και 100 γρ ζάχαρη
Τα ρίχνουμε μέσα σε 400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 35 γρ ελαιόλαδο μαζί με 150 γρ χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά που ρίξαμε
Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε γι 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα
Μόλις ζυμωθεί καλά το κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη

Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη
Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες
Όσο φουσκώνει η ζύμη πάμε και φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ , 1 κτσ ζάχαρη, 1 κτσ ελαιόλαδο, 100 γρ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη
Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη

Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα
Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί
Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας και ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα
Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 c
Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς
Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.