ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ: Η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη Του Προφήτου Ηλιού βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Παντοκράτορος στην οποία ανήκει, σε αμφιθεατρική και επικλινή τοποθεσία. Στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία λειτούργησε συστηματική μετάφραση Πατερικών κειμένων στη ρωσική γλώσσα.

Παλιότερα η Σκήτη είχε μηχανουργείο, νοσοκομείο, φωτογραφείο, μεγάλη βιβλιοθήκη, ατμοκίνητο μύλο και πλοίο ιστιοφόρο 350 τόννων. Μετόχια είχε στην Οδησό, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Οι μοναχοί κατά τη 10ετία του 1910 έφταναν τους 500.

Πρόκειται για την Ιερά Σκήτη του προφήτη Ηλία που ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να πάρετε την ευλογία του γέροντα Ιωακείμ καθώς και την ευχή αλλά και έναν καλό λόγο από τον πατέρα Φιλήμονα.

Γαλήνη, ησυχία, κατάνυξη. Ευγενέστατοι κ φιλόξενοι μοναχοί. Θα θαυμάσετε το τεράστιο τέμπλο από χρυσό που υπάρχει μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό αλλά και από τις εικόνες του τέμπλου που από οποία πλευρά και αν τις δείτε είναι σαν να σας κοιτάνε.

Στις πτέρυγες της Σκήτης Προφήτη Ηλία οι οποίες διαμορφώνουν σε κάτοψη τετράπλευρο, υπάρχουν η τράπεζα, το μαγειρείο, ο φούρνος, το αρχονταρίκι με τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, το συνοδικό, το γραφείο του Δικαίου, τα κελλιά των μοναχών, η βιβλιοθήκη, διάφοροι βοηθητικοό και αποθηκευτικοί χώροι, χώροι, αγιογραφείο και εργαστήρι συντήρησης εικόνων καθώς και παρεκκλήσια.

Η συνέχεια στο άρθρο Η Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.