Το εσπέρας της Τετάρτης 28 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Μεσοκαμπίτη, στο παλλασιθιώτικο αυτό ιερό προσκύνημα, επί τη Εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. «Η Αγία μας Εκκλησία επιτελεί σήμερα την μνήμη του Αγίου Ιωάννου, του Προφήτου και Προδρόμου του Κυρίου που κήρυξε την μετάνοια στους ανθρώπους· τιμά τον ασκητή που υπήρξε υπόδειγμα καθαρότητος βίου και αγιότητος και που αξιώθηκε να βαπτίσει τον ίδιο τον Υιό του Θεού και να αγγίξει με το χωματένιο χέρι του την ακήρατο κορυφή του Δεσπότου. Γι᾽ αυτόν αξιώθηκε μάλιστα να μαρτυρήσει ο ίδιος ο Χριστός και να τον χαρακτηρίσει ως τον μεγαλύτερο άνθρωπο που γέννησε θνητή γυναίκα», τόνισε στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος.

«Ο Άγιος Ιωάννης, ο Προστάτης και Έφορος του Οροπεδίου, που υπήρξε «τῶν Προφητῶν ἡ σφραγίς», ο επίγειος άγγελος, όπως τον ονομάζει ο ιερός υμνογράφος, γίνεται «ἔπαθλο πορνικῆς ὁρχήσεως»· γίνεται το βραβείο μιας ανόμου επιθυμίας και μιας παρανόμου σχέσεως. Ο Ηρώδης γνωρίζει ότι ο Ιωάννης είναι άνδρας δίκαιος και συνετός, αλλά αναγκάζεται να υποκύψει στην κακία και το μίσος της Ηρωδιάδος, που δεν ανέχεται την κριτική του Αγίου Ιωάννου για την αθέμιτη σχέση της.

Γι᾽ αυτό ο Ηρώδης προτιμά να μην εκτεθεί στα μάτια των συνδαιτυμόνων του και να μην αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Ηρωδιάδος, την Σαλώμη, παρά να συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Τιμίου Προδρόμου. Ο Ηρώδης προτιμά να αθετήσει το Νόμο του Θεού παρά να αθετήσει τον όρκο που έδωσε ενώπιον των ανθρώπων· προτιμά να αποκεφαλίσει τον Άγιο Ιωάννη για να τον κάνει να σιωπήσει, παρά να ακούσει την προτροπή του που ζητάει από αυτόν να μετανοήσει.»

Περατώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο μήνυμα της Εορτής, λέγοντας: «Ο Τίμιος Πρόδρομος ήλθε στον κόσμο για να ετοιμάσει την οδό του Κυρίου και έγινε η φωνή του βοώντος και καλούντος τους ανθρώπους. Η φωνή του είναι φωνή αληθείας και δικαιοσύνης που δεν συμβιβάζεται ούτε με την αμαρτία, ούτε με τον κόσμο, ούτε με τις αρχές και τις εξουσίες του αιώνος τούτου. Η φωνή αυτή καλεί όλους εμάς που ήρθαμε να τιμήσουμε την μνήμη του και να προσκυνήσουμε το εικόνισμά του εδώ, στο σημείο αναφοράς του Λασιθίου, να μετανοήσουμε και να προετοιμαστούμε για να υποδεχτούμε τον Χριστό και την σωτηρία που μας προσφέρει».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 29 Αυγούστου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.