Τελέστηκε το πρωί της Tρίτης, 30 Αυγούστου, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Παλαιό Φάληρο. Ο Όρθρος άρχισε στις 7.00 π.μ., χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας που ακολούθησε και η οποία τελέστηκε με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μυσταγωγία σε ένα κατάμεστο από πιστούς Ναό.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, αφού προσφώνησε όλους τους παρευρισκομένους, τους Αρχιερείς, τους Βουλευτές, τους τοπικούς Άρχοντες, τους κληρικούς και τον πιστό λαό, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών για την πρόσκληση να βρεθούμε «επί το αυτό» για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Άγιο Αλέξανδρο, που μας έδειξε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και πως να τον ακολουθήσουμε.

Εκθείασε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης για την ταπεινότητα, τη σεμνότητα, την εργατικότητα, την ιεροπρέπεια και την αγάπη του, αποτελώντας παράδειγμα για τους νεωτέρους, σαν αυτόν, Αρχιερείς, και, μεταξύ άλλων, είπε «ότι ο Άγιος Αλέξανδρος έκανε τη σωστή επιλογή, βρέθηκε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στην αίρεση του Αρείου και την αλήθεια του Χριστού».

«Αν αναρωτηθούμε για τις επιλογές μας, για τις λάθος επιλογές μας και για τον χρόνο που πολύ θα θέλαμε να γυρίσει πίσω και να διορθώσουμε τα όσα λάθος πράξαμε, μάλλον είναι αδύνατο αυτό να συμβεί. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μπορούμε όμως από σήμερα να αρχίσουμε να επιλέγουμε το σωστό. Και να διδάσκουμε και στα παιδιά μας πως μπορεί αυτό να γίνει. Όχι να επιβάλλουμε κάτι, αλλά να το εμπνεύσουμε θεμελιώνοντάς το πάνω στην ελευθερία, που ο Ίδιος ο Θεός κατοχύρωσε για τον άνθρωπο.

Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία και το διαπιστώνουμε καθημερινά τριγύρω μας. Ο Άγιος Αλέξανδρος όμως έζησε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές. Έζησε τέσσερις διωγμούς, οι οποίοι δεν επέτρεπαν το αυτονόητο: το να ζουν οι πρώτοι χριστιανοί την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Ατομική ελευθερία που διαλύει το σύνολο δεν είναι ελευθερία. Ατομική ελευθερία που συνθλίβει τους πολλούς για να αναδείξει τον ένα δεν είναι ελευθερία», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

«Η μεγαλύτερη προσφορά του αίματος των μαρτύρων είναι ότι κερδήθηκε το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Εκατομμύρια μάρτυρες μαρτύρησαν για να θέσουν τη βάση για τη θρησκευτική ελευθερία. Πυλώνες οι μάρτυρες για τη θρησκευτική ελευθερία και τη διασφάλισή της.

Ζει ο Άγιος Αλέξανδρος εκείνη την περίοδο μετά τους διωγμούς μια περίοδο εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας, που σαν να συσχηματίστηκε με το κράτος. Εκείνη την περίοδο γεννιέται η αίρεση του Αρείου, ως απότοκο μιας τέτοιας στάσης. Ο Άρειος θεοποιεί τον άνθρωπο και υποβιβάζει τον Ιησού Χριστό σε ένα κτίσμα, ένα μοναδικό κτίσμα της ζωής, αλλά όχι τέλειο Θεό και άνθρωπο. Ο Άρειος εκφραστής ενός ελιτισμού, προβάλλει ένα πρότυπο του τελείου ανθρώπου, που μόνο αυτός αξίζει να πρωταγωνιστεί στη ζωή, —δείγμα του πως εξελάμβανε τον εαυτό του ο Άρειος.

Βρίσκεται ο Άγιος στη σημερινή Αλβανία —τότε Ιλλυρικό— για να διαδώσει την αλήθεια, την αληθινή πίστη και τις σωστές αποφάσεις που έλαβε τότε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος. Ο κόσμος γύρω του αλλάζει συγκλονιστικά, όμως εκείνος παραμένει ακλόνητος, αταλάντευτος και σταθερός στην πίστη και αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό —την αγάπη του για τον Χριστό, την προσπάθειά του για να σωθεί ο άνθρωπος. Ακόμη για να γίνει ο κόσμος μας η Βασιλεία του Θεού όπου όλοι οι άνθρωποι από τώρα θα ζουν μέσα.

Έχουμε ανάγκη να μείνουμε σταθεροί σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και έχουμε ανάγκη να στηριχθούμε από κάποιον και από κάπου. Και αυτός είναι ο Άγιος Αλέξανδρος και ο Ιησούς Χριστός. Μόνο η αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο μπορούν να μας κρατήσουν σταθερούς στις αξίες, τα ιδανικά και τις παραδόσεις μας. Όσοι απαξιώνουν αυτά τα τρία, είναι λάθος και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Όσοι το κάνουν, είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους…».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.