Το εσπέρας της Παρασκευής 28 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Μεσοκαμπίτη, ο οποίος τιμάται στη μνήμη της Αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου, Προστάτου και Εφόρου του Οροπεδίου Λασιθίου.

«Φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ. Ἑτοι­μάσατε τήν ὁδόν τοῦ Κυρίου, εὐ­θείας ποιεῖτε τάς τρίβους τοῦ Θεοῦ ἡμῶν». Ο προφητικός λόγος του Η­σαΐου ακούσθηκε και απόψε για τον «μεί­­­ζονα ἐν γεννητοῖς γυναικῶν», για τον Άγιο Ιωάννη, τον Προφή­τη και Πρόδρομο του Κυ­ρίου, που ήλθε στον κόσμο για να ετοιμάσει την οδό του Κυρίου, και που έγινε η φωνή του βο­ώντος και καλού­ντος τους ανθρώπους να μετα­νοή­σουν και να προετοιμασθούν για να υποδεχθούν τον Χριστό, τον Σω­­­τήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

Όμως απόψε, αδελφοί μου, δεν ακούεται μό­νο η φωνή του Προφήτου Ησαΐου. Ακούεται και η φωνή του ιδίου του Τιμίου Προδρόμου, φω­νή αληθείας και δικαιοσύνης, που δεν συμβιβάζεται ούτε με την αμαρτία, ούτε με τον κόσμο, ούτε με τις αρχές και τις εξουσίες του. Φωνή ενός ανθρώπου που δεν διστάζει να επαναλαμ­βά­νει με τη ζωή του, με τις επιλογές του και με τη στάση του τον Λόγο της Αληθείας του Θεού», ανέφερε στο κήρυγμα προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος.

Και επεσήμανε: «Πολλές φορές επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι ακούμε και μελε­τούμε τον Λόγο του Θεού, ότι τον γνωρίζουμε και δεν μάς είναι ξέ­νος. Όμως αυτό δεν αρκεί, γιατί και ο Ηρώδης, αδελ­φοί μου, άκουε τον Τίμιο Πρόδρομο και τον σεβόταν και τον εκτιμούσε, και ακόμη και η Ηρωδιάδα άκουε το κήρυγμά του. Κανείς από αυτούς όμως δεν προχωρούσε στο επό­με­νο στάδιο, δεν προετοίμαζε τον εαυ­­τό του για να δεχθεί τον Χρι­στό, δεν έκανε πράξη τη μετάνοια και την αλλαγή της συμπεριφοράς και της ζωής, στην οποία καλούσε τους ανθρώπους ο Τίμιος Πρόδρο­μος.

Διότι ο Χριστός ήλθε στη γη και έγινε άνθρωπος για τη σω­τη­ρία του πεπτωκότος ανθρώ­που, και από τότε βρίσκεται κοντά μας και είναι έτοιμος να σώσει κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε Αυτόν και θέλει να Τον ακολουθήσει, αλ­λά δεν εκβιάζει κανένα. Δεν εισέρ­χεται στην ψυχή και στη ζωή κανενός, όταν εκείνος δεν είναι προετοιμα­σμέ­­νος κατάλληλα για να Τον δε­χθεί και να δεχθεί μαζί Του και τη σωτηρία που του προσφέρει».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 30 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον ως άνω Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε στους ευσεβείς χριστιανούς περί της Εορτής, λέγοντας: «Το μήνυμα του Τι­μίου Προδρόμου προς όλους εμάς που ήλ­θαμε σήμερα για να τιμή­σου­με τη μνήμη του είναι ότι δεν αρκεί να ακούμε τη φω­νή του, δεν αρκεί να ακούμε το κάλεσμά του. Χρειάζεται να κά­νου­­με και εμείς τη δική μας προ­σπάθεια, τον δικό μας αγώνα για να ετοιμάσουμε την οδό του Κυ­ρίου μέσα στην ψυχή και τη ζωή μας, για να ανοίξουμε τον δρό­μο του Θεού μέσα μας.

Ο Χριστός, αδελφοί μου, περιμένει από τον κα­θένα μας να ετοιμάσει την οδό Του, με τον αγώνα του, με τη με­τάνοιά του, με το Μυστήριο της ιε­ράς εξομολογήσεως, με τη διαρ­κή προσπάθειά του να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην ψυ­χή και τη ζωή του, ώστε να μπορεί να ζήσει με τον Χριστό, ώστε να μπορεί ο Χριστός να ει­σέλ­θει στην ψυχή του και να την μετατρέψει σε κατοικητήριό του, ώστε να μπορεί ο Χριστός να εισέλθει στην ψυχή του και να την αγιάσει και να οδηγήσει τον άνθρω­πο που τον περίμενε στη χαρά και στην αιωνιότητα της βασι­λεί­ας του.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αδελ­φοί μου το μήνυμα και το κάλε­σμα του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάν­νου, και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αξιωθούμε να διέλθει διά της ψυχής μας ο Χριστός, ώστε να αξιω­θούμε να ενοικήσει μέσα μας και να μας σώσει διά της χάριτός Του και των πρεσβειών του εορταζο­μέ­νου Τιμίου Προδρόμου Του».

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Στεφανάκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Νικηφόρος Γερακάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Δημήτριος Πλευράκης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.