Την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, τίμησαν οι Ορθόδοξοι του Λουξεμβούργου, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Αρχικά τελέστηκε ο Όρθρος και στην συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, με την συμμετοχή των εφημερίων του Ναού, κληρικών από τις διάφορες Ορθόδοξες παρουσίες στο Λουξεμβούργο και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την περικοπή της συγκύπτουσας γυναίκας, η οποία ναι μεν θεραπεύτηκε από τον Χριστό, αλλά έγινε, ταυτόχρονα, αιτία να αποκαλυφθούν οι τυπολατρικές εμμονές του Ιουδαϊκού ιερατείου.

«Η λατρεία των εξωτερικών σχημάτων της πνευματικής και εκκλησιαστικής ζωής και η αίσθηση ότι αυτά αρκούν για να θεωρηθεί κανείς σωστός και αυθεντικός χριστιανός έχει, δυστυχώς, διαπεράσει στον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων, που νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό είναι εντάξει έναντι του Θεού…

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχουν μετατρέψει την πίστη σε ιδεολογία, την γνήσια θρησκευτικότητα σε εθιμική συνήθεια, την αγάπη σε υποχρέωση, την πνευματική ζωή σε ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης… Η σωτηρία της ψυχής μας δεν εξαρτάται από την τυφλή εφαρμογή των τυπικών διατάξεων και νόμων, αλλά από τα έργα της αγάπης μας προς τον σύμπαντα κόσμο…» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας χειροθέτησε, με την άδεια και την προτροπή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, τον νέο Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Δρ. Θεοχάρη Γραμματικό, τον πρώτο οφφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Μεγάλο Δουκάτο. Ο κ. Γραμματικός τυγχάνει καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης στον τομέα των οικονομικών, έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι ενεργό μέλος της ενορίας του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργου, για πολλά χρόνια μέλος της ενοριακής επιτροπής και ένας από τους πρωτεργάτες της ανοικοδόμησης του εν λόγω περίλαμπρου Καθεδρικού Ναού.

Ο νέος Άρχοντας στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την απόφαση να του απονείμει τον τιμητικό αρχοντικό τίτλο, αλλά και τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα για την πρότασή του αυτή. Αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία και δράση του, ιδίως στα ζητήματα της ενορίας, αλλά και δεσμεύτηκε για την συνέχεια της στήριξης και της ανάπτυξης της Ορθόδοξης κοινότητας του Λουξεμβούργου.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου αντιφωνώντας εξέφρασε την χαρά του για την απονομή ενός ακόμα αρχοντικού τίτλου από την Μητέρα Εκκλησία σε κάποιο πιστό και εξαίρετο μέλος της Μητροπόλεως, τονίζοντας ότι η χειροθεσία του Άρχοντος δεν είναι μόνο τιμή και επιβράβευση, αλλά αρχή και προσπάθεια περεταίρω δράσης και διακονίας του Οικουμενικού Θρόνου, όπου γης.

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο κ. Λούης-Αλκιβιάδης Αμπατής, Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδα στην βάση του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο και πλήθος κόσμου, ενώ τα αναλόγια πλαισίωναν η χορωδία του Ναού και η χορωδία της Ρουμάνικης ενορίας του Λουξεμβούργου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.