Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 πανηγύρισε με λαμπρότητα ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, ο οποίος ήταν η κορωνίδα της υπερπεντηκονταετούς διακονίας στην Ιστιαία, του μακαριστού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Ιγνατίου Καπνίση (+28.11.2019) και δεσπόζει στο λόφο δεξαμενής της πόλεως Ιστιαίας, δευτέρας έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Την κυριώνυμη ημέρα, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 το πρωί, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων και Κληρικών της Ιστιαίας και των πέριξ χωρίων, με επικεφαλής τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δαμάσκηνο Μάκρα.

Πριν την ανάγνωση του διατεταγμένου αποστολικού αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Σπυρίδωνα Καραβά, υιό του Οικον. Αθανασίου Καραβά-Εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ασμηνίου. Λίγο πριν τη χειροθεσία, ο Σεβασιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέφερε στον νέο Αναγνώστη το υπόδειγμα της εύτακτης ζωής της Εκκλησίας, μέσα στην οποία όλα τα μέλη Της αναλαμβάνουν, χαρισματικά, καθήκοντα υπέρ του έργου όλου του Σώματος της Εκκλησίας και τον προέτρεψε ναι ποιείται των θείων γραφών την μελέτη και την ανάγνωση.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν και συμμετείχαν στο κοινό Ποτήριο, ανέφερε στοιχεία του βίου της Αγίας Μαγδαληνής και ανέπτυξε τους συμβολισμούς του σταυρού και του μυροδοχείου, τα οποία απεικονίζεται να φέρει ανά χείρας, ως μαθήτρια και κηδεύτρια του Διδασκάλου της Ιησού Χριστού και ισότιμη με τους Αγίους Αποστόλους κήρυκας της Αναστάσεως και του Ευαγγελίου.

Μεταξύ των πιστών παρέστησαν και ο Δήμαρχος Ιστιαίας κ. Ιωάννης Κοτζιάς και ο Λιμενάρχης Ωρεών κ. Δήμος Κρεμμύδας.

Τα αναλόγια διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου-Καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στην Ιστιαία και ο κ. Ευάγγελος Καλέμης-Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ιστιαίας πλαισιούμενοι από Ιεροψάλτες της περιοχής.

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, με τους συνοδούς του Κληρικούς, μετέβη στο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιστιαίας, του οποίου ιδρυτής και πρώτος διευθυντής υπήρξε ο μακαριστός π. Ιγνάτιος Καπνίσης. Εκεί, παρουσία και του Δημάρχου Ιστιαίας κ. Ιωάννου Κοτζιά και των Περιφερειακών Συμβούλων κ. Μαρίας Αναγνώστου και κ. Ανδρέα Τοούλια, ο Σεβασμιώτατος εγκαινίασε την ανακαινισμένη πτέρυγα του ισογείου του Γηροκομείου, η οποία ολοκληρώθηκε δι’ εξόδων της οικογενείας Δέσποινας Αναγνώστου εις μνήμη του συζύγου της Ιωάννου.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού ο Διευθυντής του Γηροκομείου, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία της διενέργειας της ανακαινίσεως, την παρουσία του και την τέλεση του Αγιασμού, την κ. Δέσποινα Αναγνώστου και τα τέκνα της Αναστασία, Μαρία και Ζήση για την δωρεά τους, η οποία αποτελεί και αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας της τεσσαρακονταετούς προσφοράς του Ευαγούς αυτού Ιδρύματος, ενώ προανήγγειλε ότι από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος πρόκειται στις επόμενες ημέρες να υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Γηροκομείου Προγραμματική Σύμβαση Εργασιών επισκευής όψεων του Βησσαριωνείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ιστιαίας.

Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος και ευχαριστημένος από την αγαστή συνεργασία των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ιεράς Μητροπόλεως, των Ενοριών και των Ιδρυμάτων της, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους νέους ευεργέτες του Βησσαριονείου Γηροκομείο Ιστιαίας, ενώ ευχήθηκε στον ακούραστο διευθυντή του, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Θάνο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να αξιωθούν επί των ημερών τους να συνεχίζεται το όραμα προσφοράς του μακαριστού π. Ιγνατίου και να επιδίδονται συνεχώς σε έργα τελειοποιήσεως της διακονίας του Ιδρύματος προς την τρίτη ηλικία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.