Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής, που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, στο Γενέσιον της Θεοτόκου δηλαδή, φυλάσσεται στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Καβάλα, όπου μεταφέρθηκε από Έλληνες πρόσφυγες.

Σε αυτήν την Παναγία, την Σηλυβριανή, αναφέρεται συχνά ο π. Ανανίας Κουστένης. Προτού παραθέσουμε μια από τις ομιλίες του για την συγκεκριμένη εικόνα και την Υπεραγία Θεοτόκο, που έγινε στο Ίδρυμα του Αγίου Νεκταρίου στα Εξάρχεια, αναφέρουμε ορισμένα σχετικά ιστορικά στοιχεία:

Πρόκειται για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, μικρός, στην Σηλυβρία! Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Σηλυβρία ήταν γνωστή με την ονομασία Ευδοξιούπολις, προς τιμήν της Ευδοκίας, συζύγου του Αυτοκράτορα Αρκάδιου.

Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στον Μητροπολικό Ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου στην πόλη αυτή της Ανατολικής Θράκης και την έφεραν πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες, με τον ξεριζωμό τους τον Νοέμβριο του 1922 από τη Σηλυβρία.

Οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, τις περιουσίες αλλά και όλα τους τα υπάρχοντα, δεν άφησαν, όμως, πίσω τα ιερά τους κειμήλια, όπως τις εικόνες και τα ιερά σκεύη των ναών τους. Έτσι, έφεραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα.
Οι ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους πρόσφυγες από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής, έφεραν επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης και την Τιμία κάρα του Αγίου Αγαθονίκου.

Η οικογένεια που την φύλαξε από την μανία των Τούρκων και την έφερε στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου.

Στα χρόνια που η εικόνα βρισκόταν εκεί, το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής στην Ανατολική Θράκη κρατούσε περίπου ένα μήνα και συγκέντρωνε κόσμο απ’ όλη την Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.