Νέα Δημοκρατία: Η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση αποτέλεσε σημείο συνάντησης σημαντικών πολιτικών προσώπων της Ελλάδας, αλλά και έναν χώρο όπου οι πολιτικές αποστάσεις και οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας ήταν εμφανείς.

Παρά τη γλυκιά βραδιά χτες στην Αθήνα, στην αίθουσα του Ιδρύματος στη Φιλοθέη επικρατούσε μια ψυχρή ατμόσφαιρα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τράβηξε το ενδιαφέρον τόσο των παρευρισκομένων όσο και των μέσων ενημέρωσης, καθώς όλοι παρακολουθούσαν τη δυναμική μεταξύ των τριών ανδρών, οι οποίοι δεν φαίνονται να έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε άνεση και εξοικείωση στους χώρους του Ιδρύματος, κυρίως λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με την οικογένεια Καραμανλή. Η φράση του Αχιλλέα Καραμανλή, «Είσαι δύναμη», καθώς υποδεχόταν τον πρωθυπουργό, ήταν ενδεικτική της υποστήριξης προς το πρόσωπό του από ορισμένα μέλη της οικογένειας του ιστορικού ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ωστόσο, η τυπικότητα και η συγκρατημένη στάση τόσο του Κώστα Καραμανλή όσο και του Αντώνη Σαμαρά δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με το κλίμα μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι χειραψίες και τα σύντομα βλέμματα μεταξύ των τριών πολιτικών ήταν εξαιρετικά τυπικά, χωρίς εμφανή ένδειξη θερμότητας ή ουσιαστικής επικοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε τον Κώστα Καραμανλή με μια σύντομη χειραψία, με τον Καραμανλή να αποστρέφει αμέσως το βλέμμα του, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε και τον Αντώνη Σαμαρά, πριν προχωρήσει στους επόμενους καθήμενους, μεταξύ των οποίων ήταν επιχειρηματίες και ξένοι επίσημοι, όπως ο Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης σχολίασε με χιούμορ στον Μόντι ότι είναι «εξαιρετικά δημοφιλής εδώ», κάτι που ο Μόντι αποδέχτηκε με ένα χαμόγελο, ίσως αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ των πολιτικών σκηνών της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Παρά την ατμόσφαιρα αστικής ευγένειας, το χάσμα μεταξύ των τριών ανδρών ήταν εμφανές, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές τους παραμένουν βαθιές και δεν φαίνεται να έχουν επιλυθεί. Το πνεύμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο θεωρείται ενοποιητικό για τη Νέα Δημοκρατία, δεν στάθηκε αρκετό για να γεφυρώσει τις αποστάσεις. Οι εσωτερικές διαφορές εντός του κόμματος, κυρίως λόγω των διαφωνιών για την πολιτική κατεύθυνση και τις στρατηγικές επιλογές, φαίνεται να διατηρούν ζωντανή τη διαίρεση ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την ψυχρή ατμόσφαιρα, μια «σαμαρική» πηγή εξέφρασε ρεαλισμό σχετικά με την κατάσταση, αναρωτώμενη «πώς θες να είναι τα πράγματα;», δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι η έλλειψη θερμότητας και ενότητας ήταν αναμενόμενη και ίσως αναπόφευκτη. Παρά τη συμβολική σημασία της εκδήλωσης και τη συγκέντρωση πολιτικών ηγετών και προσωπικοτήτων, το χάσμα παρέμεινε, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία στη διατήρηση της εσωτερικής συνοχής της.

Η εκδήλωση στη Φιλοθέη, αντί να αποκαταστήσει τις σχέσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός παρατεταμένου κλίματος αμφισβήτησης και διαφοροποίησης μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της παράταξης. Δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία, παρότι παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, έχει μπροστά της το δύσκολο έργο της εσωτερικής ισορροπίας και συνεννόησης, απαραίτητης για την ενιαία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και της ρήξης της κυβέρνησης απο τους 13 βουλευτές που ελέγχουν ΣΑΜΑΡΑΣ και ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.