Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η «Μεγάλη Εκκλησία», το «Μέγα Μοναστήρι», αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα που «ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Αντιθέτως, η αναχρονιστική απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, που οδηγεί στη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, βυθίζει τη γείτονα Χώρα στην ισλαμοποίησή της και την απομόνωσή της από τα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αψηφά εκ νέου την Ευρώπη και την Ιστορία και στην προσπάθειά του, να αποσπάσει την προσοχή του λαού του, από τα αληθινά προβλήματα της Χώρας του, επιδιώκει να εκβιάσει την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα μέσα από τη βίαιη εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας, αυτού του συμβόλου της συνύπαρξης των λαών και τη γέφυρα των θρησκειών.
Κατά τη διακεκριμένη Ακαδημαϊκό και Ιστορικό κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ με αυτήν την κίνηση «έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης», ενώ σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο η ενέργεια αυτή «καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο δεν προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας αλλά μάλλον “νοσταλγεί” στιγμές βαρβαρότητας του παρελθόντος της απέναντι στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και, γενικότερα, στην Χριστιανοσύνη». Όλη αυτή η προβληματική αποτελεί μια φτηνή πολιτική, παρά την έντονη αντίδραση όχι μόνο του πνευματικού κόσμου ανά την Υφήλιο, αλλά και του πνευματικού κόσμου της ίδιας της Τουρκίας και φυσικά όλων των φορέων Πολιτισμού όπου γης.
Παράλληλα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και πολλές άλλες χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη, εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, ενώ σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης για την Αγία Σοφία: «Ἡ Ἁγία Σοφία δέν “διαγράφεται”, οὔτε “παραγράφεται”! Στέκει ἀγέρωχη καί μαρτυρεῖ τό Οἰκουμενικό της πνεῦμα, τήν πορεία καί τήν προσφορά της, καθώς, γιά μία περίπου χιλιετία ὑπῆρξε τό οὐράνιο καί τό ἐπίγειο κέντρο τῆς Ὀρθοδόξου Οἰκουμένης. Ἡ Ἁγία Σοφία καλεῖ στόν 21ο αἰῶνα, ὅλους τούς ἀνθρώπους σέ ἀληθινή κοινωνία, σέ γόνιμο διάλογο καί σέ οὐσιαστικό ἀλληλοσεβασμό».
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της, στον πνευματικό προστάτη αυτής, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄ και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και συνεχίζει να αγωνίζεται για τη διάσωση της ιστορικής αλήθειας και την αποκατάσταση αυτής. Η Αγία Σοφία που έχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ήταν, είναι και θα παραμείνει το αιώνιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και ανεπανάληπτο μνημείο ανθρωπιάς και Πολιτισμού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.