ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗ : Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, στην πρώτη μεγάλη πανηγυρική εορτή του Αγίου Ευμενίου του ΄΄Νέου΄΄, στις 7:00 πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, και στις 19:00 Μεθεόρτιος Εσπερινός.

Στην κεντρική Εκκλησία της Εθιάς Αστερουσίων Ηρακλείου Κρήτης, ο Άγιος Ευμένιος από παιδί διακόνησε, της Παναγίας (Γενέσιον της Θεοτόκου) και Ταξιαρχών (Μιχαήλ και Γαβριήλ).

Στον προαύλιο χώρο, αναπαύεται το σκήνωμα του Αγίου από τίς 24- Μαΐου του 1999.

Κάθε χρόνο ο Άγιος Ευμένιος θα εορτάζει την ημερομηνία της «Κοίμησής» Του, δηλαδή 23 Μαΐου, με ιδιαίτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευμένιος

Γεννήθηκε στην Εθιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων την πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το χωριό, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στο Θεό.

Δεν έμεινε όμως αρκετά στο μοναστήρι, γιατί, χτυπημένος βαριά από τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού) που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου που θεραπεύτηκε.

Μαζί του έως την «Κοίμηση» του, ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπτός, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός Πατέρας του, που αν και τυφλός, έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος του.

Εκεί τον επισκέπτονταν συχνά πιστοί από όλη την Ελλάδα και φυσικά τα πνευματικά παιδιά του, τους οποίους βοηθούσε με μια μοναδική ικανότητα την οποία αντλούσε σύμφωνα με αυτούς, από την πλήρη διασύνδεση του με το Θεό.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999 μετά από διετή νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρα του την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν σε πιστούς προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και των πνευματικών παιδιών του, από τον Γέροντα Ευμένιο, οδήγησαν την εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Εγγραφή Του στο Επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.