ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Ορθόδοξοι σ' ολόκληρη την Αλβανία γιόρτασαν τα Χριστούγεννα. Του π. Ηλία Μάκου. Σ' όλους τους ναούς της Αλβανίας εορτάστηκε η έλευση του Χριστού επί γης, με τη βεβαιότητα, που τη βίωσαν οι πιστοί της γειτονικης χώρας κατά τα χρόνια του διωγμού, ότι ο γεννημένος Κύριος, δεν είναι ένας επισκέπτης, που μετά από σύντομη παραμονή στη γη άφησε και πάλι τον άνθρωπο μόνο, έρημο, αβοήθητο.

Όχι. Ήρθε για να μένει πάντοτε μαζί μας. Για να γίνει «ο μεθ’ ημών ο Θεός».

Παραθέτουμε ενδεικτικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων σ’ ολόκληρη την Αλβανία.

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που λειτούργησε στον καθεδρικό ναό των Τιράνων «Ανάσταση» και η παρουσία του, μετά την ίαση από τον κορωνοϊό προκάλεσε ανακούφιση στους πιστούς, και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Μπερατίου, Αργυροκάστρου, Ελμπασάν και Φίερι έγιναν λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του αγίου Νικολάου της πόλης. Η Χριστουγεννιάτικη εορτή γιορτάστηκε με ιδιαίτερη χαρά παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Στο κήρυγμά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Θεός καταλαβαίνει τα βάσανά μας και είναι κοντά μας για να μας δώσει νόημα και δύναμη να αντιμετωπίσουμε.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στο ναό του αγίου Γεωργίου της πόλης.

Στην ενορία Στερμεν του Ελμπασάν, μετά τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στο ναό του αγίου Δημητρίου διανεμήθηκαν σε φτωχούς τρόφιμα και σε παιδιά παιχνίδια.

Στον καθεδρικό «Ανάσταση» του Αργυροκάστρου, αλλά και στον άγιο Χαράλαμπο στους Αγίους Σαράντα, στα Εισόδια της Θεοτόκου στην Πρεμετή, στους Αγίους Πάντες στη Χιμάρα, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη, στους ά γίους Θεοδώρους στο Μουρσί κ.α., οι πιστοί, χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού εκκλησιάστηκαν, έστω και αν χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σύντομη η παραμονή τους στους ναούς.

Από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Αλβανίας «Ανάσταση» μεταδόθηκε εκπομπή με τίτλο:

Προσευχή στη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού.

Συμμετείχαν οι γνωστοί ηθοποιοί Λουίζα Τζουβάνι και Χρήστος Κοροβέσης, αλλά και η βυζαντινή χορωδία του ναού της «Ανάστασης» Τιράνων με επικεφαλής τον χοράρχη Θεόδωρο Πέτσι, καθώς και ο π. Αναστάσιος Μαμάγι.

Στο Μπεράτι, αλλά και στο Αργυρόκαστρο, κατηχητόπουλα, την παραμονή των Χριστουγέννων, είπαν τα κάλαντα σε σπίτια, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα.

Χάρηκαν οι ψυχές στην Αλβανία. Χάρηκαν την παρουσία του Κυρίου. Σκίρτησαν από αγαλλίαση, γιατί η Γέννηση του Λυτρωτή ανοίγει νέα περίοδο.

Ο λαμπρός ήλιος της θείας παρουσίας σκορπίζει τα νέφη της θλίψης και της οδύνης.

Με την παρουσία του θείου Βρέφους στην καρδιά μας φεύγει κυνηγημένη η ψυχική σκλαβιά. Συντρίβεται η περηφάνεια. Νικιέται το μίσος.

Η παρουσία του θείου Βρέβους κάνει τη γη «μετόχι» του ουρανού.

Χριστούγεννα. Γιορτή του Παραδείσου. Γιορτή του κόσμου. Γιορτή της καρδιάς…

Γιορτή, που απλώνεται και στις 365 ημέρες του χρόνου. Σαν νικούμε το κακό έχουμε «Χριστούγεννα». Σας φυτεύουμε την αρετή έχουμε «Χριστούγεννα». Και όταν σηκωνόμαστε από την αμαρτία, μέσα μας μύριες καμπάνες σημαίνουν «Χριστούγεννα».

Και στην Αλβανία οι ψυχές φώναξαν με λαχτάρα και είπαν: Χαρείτε αδέλφια. Να η φάτνη, η πηγή της ευτυχίας μας. Το πρώτο σκαλοπάτι του υψωμού μας.

Εκκλησία Αλβανίας Χριστούεγννα 2020

Εκκλησία Αλβανίας 2020

Αλβανία Χριστούεγννα 2020

Εκκλησία Αλβανίας Χριστούεγννα

Εκκλησία Αλβανία 2020

Εκκλησία Χριστούεγννα 2020

Εκκλησία Χριστούεγννα

Αλβανία Χριστούεγννα 2020

Εκκλησία Αλβανίας Χριστούεγννα 2020

Χριστούεγννα 2020

Εκκλησία Χριστούεγννα

Αλβανία Χριστούεγννα

Εκκλησία Αλβανίας 2020

Εκκλησία Αλβανίας 2020

Αλβανία 2020 Χριστούγεννα

Εκκλησία Αλβανίας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.