Κοινή ανακοίνωση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσαν τα Παγκόσμια Συμβούλια Ελλήνων του εξωτερικού, και οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Σημειώνουν ότι η Αγία Σοφία, «μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου» και τονίζουν: «Η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNSECO ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις».

Οι ομογενείς αποδοκιμάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και σημειώνουν: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Προτρέπουμε και στηρίζουμε όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία να ανατρέψει την απόφαση αυτή».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα Παγκόσμια Συμβούλια, Κρητών, Ηπειρωτών και Θεσσαλών, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.