Έχει χαρακτηριστεί ως το «κόσμημα» μίας ολόκληρης περιοχής, ενώ έχει ταυτιστεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Ο λόγος για την νησίδα «Αφέντης Χριστός» η οποία βρίσκεται απέναντι από την τουριστική παραλία των Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, και πλέον μετά την άρση των περιορισμών η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους.
Πάνω στη νησίδα βρίσκεται ο μικρός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης της μονόκλιτης εκκλησίας παραμένει άγνωστη.

Ο ναός δεν έχει τέμπλο, ενώ φιλοξενούσε και μία παλαιά εικόνα του Αφέντη Χριστού, η οποία έχει μεταφερθεί στα Μάλια. Ακριβώς απέναντι από τον ναό, υπάρχει μία πηγή, το νερό της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση, βοηθούσε γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν να αποκτήσουν παιδί.

Αναφορικά τώρα με τη νησίδα, μέχρι και το 1615 δεν ήταν καταγεγραμμένη σε κάποιον χάρτη. Δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας στη Σαντορίνη. Στο νησάκι με εμβαδόν 4.400 τ.μ. έχουν βρεθεί υπολείμματα από ενετικό στρατώνα, ενώ έχει αποκαλυφθεί και μινωικό νεκροταφείο με τάφους πάνω σε βράχους.

Πλέον, με την άρση των περιορισμών, Κρητικοί απ’ όλο το νησί αλλά και ξένοι επισκέπτες, έχουν την δυνατότητα, είτε κολυμπώντας, είτε με κάποιο μικρό σκάφος να βρεθούν στην νησίδα, με την μικρή έκταση αλλά με μία μεγάλη ιστορία.

Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / vema.com.au

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.