Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, η νέα πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Εξοχ. Αικατερίνη Δημάκη, επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και είχε μια σειρά παραγωγικών συναντήσεων μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο.

Την Πρέσβη, η οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Τορόντο κ. Παναγιώτη Αντωνάτο, υποδέχθηκαν ο Αρχιεπ. Σωτήριος, ο Επίσκοπος Πατάρων Αθηναγόρας, Κοσμήτορας της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο (PTOTA), ο π. Κώστας Τσιάλτας, Γραμματέας του Αρχιεπισκόπου, ο Άρχων Οστιάριος Ευάγγελος Σωτηρόπουλος, Γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και φοιτητές της Θεολογικής μας Ακαδημίας.

Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τη νέα Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου οι φοιτητές έψαλαν τους ύμνους του Άγ. Ιωάννη του Θεολόγου και της Παναγίας της Τοροντόεσσας (ποιήματα Αρχιεπ. Σωτηρίου) προκαλώντας συγκίνηση στους υψηλούς επισκέπτες.

Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας της Θεολογικής Ακαδημίας και στους γύρω βοηθητικούς χώρους και αμέσως μετά οι επισκέπτες ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο της Αρχιεπισκοπής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής και το γραφείο του Αρχιεπισκόπου.

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, ο Σεβασμιώτατος και η Εξοχοτάτη αντάλλαξαν δώρα.

Μετά την ξενάγηση, ο Αρχιεπ. Σωτήριος, ο Επίσκ. Αθηναγόρας, η πρέσβης κα Αικατ. Δημάκη, ο Γεν. Πρόξενος και ο Άρχων Ευάγγελος Σωτηρόπουλος, επισκέφθησαν το Ελληνορθόδοξο σχολείο «Μεταμόρφωση» (MGOS) στο North York. Η κα Άννα Σαραντίδη, πολύ αφοσιωμένη και ικανή διευθύντρια, ξενάγησε τους επισκέπτες στο σχολείο, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους για το προσωπικό και τους μαθητές.

Ο Αρχιεπ. Σωτήριος και η διευθύντρια κα Άννα Σαραντίδη μίλησαν στην Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο για την ιστορική ίδρυση του σχολείου και την ιδρύτριά του κα Τούλα Ρέππα.

Οι δύο αξιωματούχους εξέφρασαν την έκπληξή τους και την ευγνωμοσύνη τους για αυτή την αξιόλογη και επιτυχημένη πρωτοβουλία.

Τελευταίος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στο Scarborough και το Μητροπολιτικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Η πρέσβης εντυπωσιάσθηκε από την βυζαντινή αγιογραφία του καθεδρικού Ι.Ναού Αγ. Νικολάου, αλλά και από το μέγεθος και την ομορφιά του πρόσφατα ανακαινισμένου Πολιτιστικού Κέντρου.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπ. Σωτήριος, η Εξοχ. Πρέσβης κα Αικατερίνη Δημάκη, ο Εντιμ. Γεν. Πρόξενος κ. Παναγιώτης Αντωνάτος και ο Άρχων Ευάγγελος Σωτηρόπουλος είχαν ένα υπέροχο γεύμα, όπου συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία σε πνεύμα ενότητας, φιλίας και δέσμευσης για συνεχή συνεργασία καθώς και το θέμα επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.