Σε εορταστική ατμόσφαιρα υπεδέχθη ο ευσεβής κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας το νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, η πρώτη ημέρα του οποίου είναι αφιερωμένη στην Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και στην μνήμη του Ουρανοφάντορος Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας.

Το εσπέρας της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης ανεφέρθη στην μεγάλη μορφή και την χαρισματική προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου: «Η ζωή και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου μας διδάσκει ότι πρέπει όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να θέσουμε τα θεμέλια για μια καινούρια πνευματική οικοδομή στην ψυχή μας. Μας καλεί να βάλουμε εκ νέου το «ευλογητός» στη ζωή μας. Να μην απελπιζόμαστε αλλά να έχουμε την ελπίδα μας στον Χριστό».

«Είμαστε, αδελφοί μου, πάροικοι και παρεπίδημοι στην γήινη πραγματικότητα, είμαστε περαστικοί. Ανέστιοι διαβάτες που πορεύονται προς την πραγματικότητα της αιωνιότητας. Δεν είμαστε πλασμένοι για το παρόν, είμαστε πλασμένοι για την αιωνιότητα. Δεν είμαστε πλασμένοι για τη γη, είμαστε πλασμένοι για τον ουρανό. Η γη είναι το φυτώριο. Κάποτε θα μεταφυτευθούμε από το φυτώριο στον κήπο του παραδείσου. Όσοι είναι πιστοί, όσοι έχουν το δέντρο της ζωής τους γεμάτο καρπούς θα μεταφυτευθούν στον ουρανό. «Επειγόμεθα», λέγει ο Μέγας Βασίλειος, «ίνα έγκαρποι και πλήρεις έργων αγαθών, φυτευθέντες εν τω οίκω Κυρίου, εν ταις αυλαίς του Θεού ημών εξανθίσωμεν».

Περατώνοντας τον λόγο του ο π. Τίτος έκανε μια ανασκόπηση του ποιμαντικού έργου του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου στην μητροπολιτική μας περιφέρεια κατά το παρελθόν έτος. Ενδεικτικά ανεφέρθη στο σημαντικό έργο της ορθοδόξου κατηχήσεως και της παιδαγωγίας που επιτελείται με την περαιτέρω οργάνωση κατηχητικών σχολείων και νεανικών συντροφιών στις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην ανασυσταθείσα Σχολή Γονέων, όπου πραγματοποιούνται ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, με επίκεντρο συζητήσεως τα προβλήματα της οικογενείας, της γονεϊκής μέριμνας, των συζύγων και τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι μας καθημερινά, βομβαρδισμένοι με ξένα πρότυπα, διαδικτυακούς κινδύνους και πολλές ανθρώπινες εκτροπές. Στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεως που προωθούν την καλλιέργεια των ιερών αυτών εκκλησιαστικών τεχνών και προσφέρουν στους νέους ευκαιρίες για παραγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου κτλ.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε κατά το έθος την αγιοβασιλόπιτα και ευχήθηκε «το νέο έτος να είναι ευλογημένο και ειρηνικό, γεμάτο από θείες και ουράνιες ευλογίες. Η νέα χρονιά και η νέα δεκαετία που ανατέλλει να είναι πρωτίστως ειρηνική και να μας χαρίζει την ειρήνη του Χριστού στις καρδιές, στην πατρίδα και στις ζωές μας».

Την Πρωτοχρονιά, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου. Προ της απολύσεως, ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξις επί τη Εορτή των Χριστουγέννων, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Ακολούθως ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Χορός Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού έψαλε τα βυζαντινά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.