Η Αγία Αικατερίνη των Κήπων, ένα σημαντικό μνημείο, ενδεικτικό της αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου του 17ου αιώνα, έφτασε η λαμπρά στιγμή να αποκατασταθεί και διασωθεί λαμβάνοντας σάρκα και οστά η πρόνοια της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων και την προ ημερών υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου προϋπολογισμού ποσού ύψους 434.160,13 ευρώ από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων και την Ανάδοχο Εταιρεία. Ακολούθως εντός των προσεχών ημερών θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: «την κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμό και συντήρηση των λίθινων στοιχείων, καθώς και των ταφικών μνημείων, σωστή τοποθέτηση των επικράνων της βορινής θύρας, κατασκευή αρμολογημάτων, ανακατασκευή φθαρμένων τμημάτων τοιχοποιίας, κατασκευή νέας τοιχοποιίας, κατασκευή ξύλινης στέγης, τοποθέτηση μονώσεων, επικεράμωση, ανακατασκευή ουρανίας, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, κατασκευή λίθινων γείσων, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, επίστρωση δαπέδου με ακανόνιστες πλάκες και μάρμαρο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, καθαίρεση και κατασκευή εκ νέου του συνοδευτικού κτιρίου, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας σε γραφή Braille και ενημερωτικά φυλλάδια ενημέρωσης».
Πρόκειται για ένα από τα πρώτα και κυρία ζητήματα που έθεσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ροδή Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στην Υπουργό́ Πολιτισμού́ & Αθλητισμού́ Λίνα Μενδώνη και ανέθεσε ως προς διεκπεραίωση των διαδικασιών στην Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και αρμόδια για θέματα Πολιτισμού́ Αικατερίνη Μοθωναίου.

«Ολοένα και πιο κοντά στην αποκατάσταση και διάσωση του κτηριακού συγκροτήματος του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων, ενός σημαντικού μνημείου ενδεικτικού της αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου του 17ου αιώνα, μας φέρνει η υπογραφή της Σύμβασης Κατασκευής του Έργου από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό Θεμιστοκλή Βλαχούλη τον οποίο από καρδιάς ευχαριστώ για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το οποίο προσεγγίζει τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν στην Ζάκυνθο και τον νόμινο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Σήμερα ξυπνώντας μνήμες των παιδικών μου χρόνων αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που συμβάλλουμε στην αποκατάσταση του Ναού», δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης Αικατερίνη Μοθωναίου.

Το έργο που αφορά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στη Ζάκυνθο στη περιοχή των Κήπων, επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί από τη πόλη της Ζακύνθου στο Αργάσι και Βασιλικό είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020” του ΕΣΠΑ, με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 1401/07-07-2020 Απόφαση Ένταξης της Πράξης “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΑ 2020ΕΠ02210030).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.