Στο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων φυλάσσεται ένας χειρόγραφος κώδικας, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1893-1919, στον οποίο καταγράφονται διαθήκες, πωλητήρια κτλ.

Τον κώδικα εντόπισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πασχάλης Βαλσαμίδης, στον γυναικωνίτη του ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων στην Τουρκία. Ξεφυλλίζοντας τον κώδικα εντύπωση του προξένησε μεταξύ άλλων η διαθήκη του Κωνσταντίνου Μακρίδη Πασά από το Μακροχώρι (Bakırköy), στρατιωτικού ιατρού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εργαζόταν αθόρυβα και είναι σχεδόν άγνωστος στη βιβλιογραφία.

Δύο χρόνια πριν το θάνατό του, στις 12 Φεβρουαρίου του 1906, ο Κωνσταντίνος Μακρίδης Πασάς αποφάσισε να συντάξει μυστική διαθήκη με την οποία μοίρασε την περιουσία του στην οικογένειά του.

Η ανέκδοτη μυστική διαθήκη του υποστράτηγου ιατρού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε άρθρο στην ελληνική γλώσσα από τον κύριο Βαλσαμίδη στο Τουρκικό Διεθνές Ακαδημαϊκό Περιοδικό Tarih ve Günce 8,1 (2021).

*Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Θρησκευτικοί και εκπαιδευτικοί θεσμοί των Ελλήνων στην Τουρκία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.