Σύσσωμος ο Λαός της Μυκόνου, πιστός και αμετακίνητος τηρητής των πατρώων παραδόσεων και των εθίμων που από τους προγόνους του παρέλαβε και στο πέρασμα των αιώνων στη συλλογική του μνήμη ζωντανά διατήρησε, εόρτασε σήμερα με λαμπρότητα και κατάνυξη την Κυριακή των Βαΐων, με την πάνδημη λιτανεία της Βαϊοφόρου τόσο στη Χώρα, όσο και στην Άνω Μερά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος ήταν καταστόλιστος από σταυροειδή παραδοσιακά Βάγια, που, κατά το τοπικό έθιμο, αποσπούν οι πιστοί από τους πολυελαίους και τις κανδήλες, εκ των οποίων επικρέμανται, κατά την ανάγνωση της Ευαγγελικής φράσεως “καί έλαβον τα βάϊα των φοινίκων”!
Στην ομιλία του προς τους παμπληθείς συναχθέντες πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατ. Μονογυιού, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, η διατελέσασα Δήμαρχος κα Ειρήνη Γρυπάρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαρία Γρυπάρη και κ. Αντώνιος Κουσαθανάς, ο Λιμενάρχης και Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ανέφερε μεταξύ άλλων : « ..Σήμερα, ο Χριστός έρχεται με τον πρωτόγνωρο και καινοφανή τίτλο του Νυμφίου, για να μας συναντήσει και να μας υπομνήσει ότι θυσιάστηκε για τον κάθε ένα από μας ξεχωριστά και προσωπικά, ώστε να μας λυτρώσει από το θάνατο και τη φθορά..».
Τους προέτρεψε δε το βράδυ της Ανάστασης να ανάψουν και μία λαμπάδα για τους ασθενείς και τους μοναχικούς συνανθρώπους μας, με την πεποίθηση ότι έτσι λειτουργούμε ως Σώμα Χριστού,
και τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωθιερέα του Ναού, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, τον Συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Γεώργιο Κουσαθανά και τους συνεργάτες του, για την προετοιμασία και άψογη επιτέλεση της Πανηγύρεως.
Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προέστη της λαμπρής λιτανευτικής πομπής της Βαϊοφόρου, από τον ιστορικό Ναό της Αχειροποιήτου Παραπορτιανής και τον πάλαι ποτέ Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Βασιλομήτορος Ελένης, φέρων την Εικόνα της Βαϊοφόρου, στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της Μυκόνου, στην οποία συμμετείχαν και οι τρείς Ενορίες της Χώρας και την οποία ακολούθησε πλήθος πιστών Μυκονίων, επισκεπτών και μικρών παιδιών.
Η λιτανεία αυτή αποτελεί επιβίωση Βυζαντινού εθίμου, που ετελείτο την ημέρα αυτή στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Ο περίπατος του Αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία. Κατά τη διαδρομή αυτή, ο Αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια, με τα οποία οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους, και σταυρούς, ο δε συνοδεύων αυτόν Πατριάρχης διένειμε σταυρούς και κεριά.
Προπομπός της λιτανείας ήταν τα παιδιά της Μυκόνου, που ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) από φοίνικες, τα οποία κατασκεύασαν, αμιλλώμενα μεταξύ τους, αναγγέλλοντας στη Χώρα της Μυκόνου την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στη ζωή των ανθρώπων..
Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος θα πλεύσει στην ιερά νήσο Τήνο και το εσπέρας θα τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.
Από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ακολουθήσει το εξαγγελθέν από την Ιερά Μητρόπολη Πρόγραμμα Χοροστασιών και Ιερουργιών του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.