Την 166η σελίδα του Ευαγγελίου του Μίροσλαβ, αναμένεται να επιστρέψει η Ρωσία στη Σερβία, και ως ανταπόδοση το Βελιγράδι θα δώσει πίνακες του Ρώσου ζωγράφου Νικολάι Ραίριχ, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι. Το Ευαγγέλιο του Μίροσλαβ, είναι το αρχαιότερο κυριλλικό μνημείο της σερβικής γραμματείας, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Το Ευαγγέλιο του Μίροσλαβ (σερβικά: Мирослављево Јеванђеље) είναι ένα μεσαιωνικό εικονογραφημένο χειρόγραφο ευαγγέλιο 362 σελίδων σε περγαμηνή με πολύ πλούσια διακόσμηση. Είναι ένα από τα παλαιότερα επιζώντα έγγραφα, γραμμένο στη εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα.
Δημιουργήθηκε από τον Μίροσλαβ της Ζαχλουμίας, αδελφός του Στέφανου Νεμάνια, τότε Μεγάλου Ζουπάνου της Ράσκα.

Το χειρόγραφο που βρισκόταν στην μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος ανακάλυψαν κι μελέτησαν τρεις λόγιοι της Ρωσίας: Βλαντιμίρ Στασόβ, Φιοντόρ Βουσλάφιεβ, και ο Νικόδημος Κοντάκοβ.

Το βιβλίο έχει γραφεί στο Κότορ μεταξύ 1186 και 1190 αντιγραμμένο από ένα παλαιότερο βιβλίο. Οι περισσότερες σελίδες είναι γραμμένες από άγνωστο γραφέα, με τις τελευταίες σελίδες γραμμένες από τον γραφέα Γρηγόριο Ράσκα.

Ένα φύλλο του βιβλίου που ο Αρχιεπίσκοπος Ουσπένσκι έκοψε από το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της Μονής Χιλανδαρίου το 1845 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση στο Κίεβο το 1874.

Το Βιβλίο σήμερα είναι στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Σερβίας στο Βελιγράδι .
Το 2005 το βιβλίο αναγνωρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ παγκόσμιο μνημείο, σε αναγνώριση της ιστορικής του αξίας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.