Η μοναχή Ξένη (Κωτσοβού) εξελέγη νέα Ηγουμένη στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου – Η επίσημη ενθρόνιση της Γερόντισσας Ξένης θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της πανηγύρεως της Ι. Μονής κατά την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου 2022.

Χθες, διεξήχθησαν, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Εσωτερικό Κανονισμό αυτής, σε κλίμα ειρήνης, ομονοίας και σύμπνοιας, εκλογές για την ανάδειξη νέας Ηγουμένης, μετά την χηρεία της θέσεως αυτής, ένεκα του θανάτου της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας (κατά κόσμον Θωμαῒδος) Ζέρβα, ως και εκλογές για την ανάδειξη νέων Ηγουμενοσυμβούλων.

Την προηγηθείσα της εκλογής Θ. Λειτουργία τέλεσε ο εκ Χιλιομοδίου καταγόμενος Πανοσ. Αρχιμ. π. Κλαύδιος Καλαράς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σικυώνος και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας, ενώ ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος παρέστη συμπροσευχόμενος εν τω Ιερώ Βήματι μετά του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως π. Δαμασκηνού Γεννηματά.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου το εννιαήμερο Μνημόσυνο της αοιδίμου Γεροντίσσης Ευπραξίας, η οποία υπήρξε άνθρωπος αγάπης, προσευχής και γνήσια Μοναχή καταλείποντας παράδειγμα αρετής. Ο θάνατος ενός πνευματικού προσώπου, είπε ο Ποιμενάρχης μας, γίνεται αφορμή για να μας διδάξει ότι κάνεις δεν θα ζήσει αιώνια σε αυτόν τον κόσμο και για αυτό οφείλουμε να ζήσουμε εν μετανοία. Όπως ο ληστής, την έσχατη ώρα επάνω στον σταυρό, ανεφώνησε το «μνήσθητι μου Κύριε» και «έκλεψε» την Βασιλεία των Ουρανών έτσι και εμείς, όποτε μετανοήσουμε ειλικρινά θα κερδίσουμε μια θέση δίπλα Του.

Δεν παρέλειψε φυσικά να απευθύνει λόγους πνευματικούς και επιστηρικτικούς στην απορφανισμένη Αδελφότητα, ώστε η εκλογή της νέας Ηγουμένης να γίνει με κριτήρια την γενικότερη πρόοδο και την αίσια συνέχιση της πνευματικής ζωής, που θα εγγυηθεί την συνέχιση της σταθερότητας στην πορεία της Ιστορικής Ιεράς Μονής, την οποία διακυβερνά η Παναγία μας, ως η μόνη Καθηγουμένη αυτής, στηρίζοντας και εμπνέοντας τις μοναχές και τους ευσεβείς προσκυνητές.

Ακολούθως, κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία σύμπασας της Ι. Αδελφότητος τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στην Παναγία την Φανερωμένη και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι Εκλογές, όπου με απόλυτη πλειοψηφία και με τη πρώτη ψηφοφορία ανεδείχθη νέα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης η Μοναχή Ξένη (κατά κόσμον Γεωργία Κωτσοβού) και Ηγουμενοσύμβουλοι οι Μοναχές Μαριάμ (κατά κόσμον Ευσταθία Ίσαρη), Φεβρωνία (κατά Κόσμον Χρυσούλα Μιχαλέτου), και Μυροφόρα (κατά κόσμον Αδαμαντία Ανδρικοπούλου). Η ως άνω εκλογή γνωστοποιήθηκε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.

Μετά την ανάδειξη της νέας Ηγουμένης ο Σεβεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τις Μοναχές για την υποδειγματική διεξαγωγή των Εκλογών, συνεχάρη την Γερόντισσα Ξένη επισημαίνοντας της την μεγάλη ευθύνη της διαποιμάνσεως της Αδελφότητος, την ανάγκη της με αγάπη και αλληλοσεβασμό συμβιώσεως και την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικής απόψεως, ευχόμενος την Θεόθεν στήριξη της δια πρεσβειών της Παναγίας. Η νέα Ηγουμένη αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Τρισάγιο Θεό, την Έφορο και Προστάτιδα της Ιεράς Μονής Παναγία Φανερωμένη, τον σεπτό Ποιμενάρχη μας και άπασα την Αδελφότητα για την εξαιρετική τιμή που της επιφυλάχθηκε, υποσχόμενη ότι, δι᾿ ευχών της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, υπό της οποίας εδιδάχθη το μοναχικό πολίτευμα και την ζωή, θα εκδαπανήσει την ύπαρξη της υπέρ της Εκκλησίας, της Μητροπόλεως, του Επισκόπου της και σύμπασης της Αδελφότητας διαποιμαίνοντας την ιστορική και περιάκουστη Ιερά Μονή Φανερωμένης με Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό φρόνημα, πίστη και αγάπη προς πάντας.

Η επίσημη ενθρόνιση της Γερόντισσας Ξένης θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της πανηγύρεως της Ι. Μονής κατά την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.