Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης στη Νήσο Νάξο.

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και την συμμετοχή κληρικών του νησιού.

Η Ιερά Αγρυπνία περιλάμβανε Μικρό Απόδειπνο, Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία. Στο τέλος του Εσπερινού ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης, Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Κύλης έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο πρόσωπο του Αγίου Πολυκάρπου και γιατί κατά την παράδοση, για την τοπική Εκκλησία, μαζί με τον διδάσκαλό του Άγιο Ένδοξο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, θεωρούνται ιδρυτές της τοπικής Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό μαρτυρείται επίσης και από την ανέγερση Ιερών Ναών σε πολλές περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρ. π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

Προ του «Δι’ ευχών…» ο Μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι πέρασε από το νησί μας και τα γύρω νησιά ο Άγιος Πολύκαρπος, αφού μπορέσαμε να γνωρίσουμε τον Χριστό και την αλήθεια του ευαγγελίου. Γι’ αυτό τον λόγο η ευγνωμοσύνη μας η πνευματική προς τον Άγιο Πολύκαρπο πρέπει να είναι δια βίου και για την προσφορά του εδώ στα νησιά μας αλλά και για το ότι μαρτύρησε για την δόξα της Εκκλησίας μας σε βαθύτατο γήρας.

Τέλος ο Μητροπολίτης ευχήθηκε πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή όλων και ιδιαιτέρως σε όσους υποβλήθηκαν στον κόπο να αγρυπνήσουν προσευχόμενοι στον Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.