«Η μνήμη του Αγίου Πέτρου διατηρείται στην Εκκλησία μας. Μάλιστα τα τελευταία 20 με 30 χρόνια ο βίος του εμπλουτίζεται με την καταγραφεί γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. Σήμερα η αναφορά μας στον Άγιο είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ο Μητροπολίτης Πέτρος διατηρούσε την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας τα χρόνια, όταν διαλύονταν τα πάντα. Ο άθλος του Αγίου Πέτρου ήταν μεγάλος και από πνευματική, και από γεωπολιτική άποψη, επειδή ο μητροπολίτης έκανε τα πάντα έτσι ώστε τουλάχιστον από την πνευματική άποψη να αποκαταστήσει την ενότητα της Ρωσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Κύριλλος.

«Και σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διατελεί το ίδιο έργο. Δεν έχουμε πολιτικά μέσα επιρροής για να ασκήσουμε την επίδρασή μας στις αρχές της Ουκρανίας ή και άλλων χωρών, όπου διαμένουν πολλοί πιστοί της Εκκλησίας μας. Αλλά κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τον ενιαίο πνευματικό χώρο, για τον οποίο ευθύνεται η Εκκλησία μας στον Κύριο. Και θα ήθελα όλοι οι Αρχιερείς και ποιμένες της Εκκλησίας μας να το αντιλαμβάνονται. Η διακονία στην ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας δεν έχει κανένα πολιτικό ή οικονομικό υπονοούμενο, ο μόνος στόχος μας είναι η πνευματική ευμάρεια του λαού μας και η διατήρηση της πνευματικής ενότητας της Αγίας Ρωσίας, του ρωσικού λαού, όπως κάποτε μας ονόμαζαν οι Βυζάντινοι, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλές εθνικότητες στο χώρο μας.

Δε θέλουμε να σχετιζόμαστε με κάποια πολιτικά σχέδια, αλλά επιμένουμε ότι αυτός ο πνευματικά ενιαίος λαός έχει μια τεράστια ιστορική αξία, επειδή αποτελείται από πολλές εθνικότητες, αλλά ενώνεται με τη δύναμη της ορθόδοξης πίστης. Ο Μητροπολίτης Πέτρος πάντα φρόντιζε να μην χάσει αυτός ο λαός την πίστη του και την πνευματική του ταυτότητα. Να μας βοηθήσει ο Κύριος να συνεχίζουμε το έργο του και να φροντίζουμε για την πνευματική ενότητα του λαού τούτου και να αποκαταστήσουμε την ενότητα εκεί, όπου διαλύεται υπό την επίδραση των εξωτερικών δυνάμεων».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.