«Μπορεί να συμπληρώνονται σε λίγους μήνες δέκα χρόνια από τότε που ο Κύριος κάλεσε κοντά Του τον μακαριστό προκάτοχο μας Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο όμως η μνήμη του παραμένει ζώσα στη τοπική μας Εκκλησία. Και παραμένει ζώσα διότι πολλαπλώς ευεργέτησε τόν τόπο αυτό. Κορυφαία όμως ευεργεσία του είναι ο περικαλλής Καθεδρικός Ναός Παναγίας Ελευθερωτρίας της πόλεως του Διδυμοτείχου, που εν τοις εφεξής αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς του Ελληνισμού, με πολλαπλούς συμβολισμούς, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Πατρίδας μας…» τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικηφόρου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, το όνομα του οποίου έφερε ο Κτίτωρ του Καθεδρικού Ναού του Διδυμοτείχου, το βόρειο κλίτος του Ναού αυτού καθιερώθη προ ετών και τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Νικηφόρου εις μνημόσυνον αιώνιον του φερωνύμου Ιεράρχου.

Προς τούτο, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, την Κυριακή του Τυφλού, 2 του μηνός Ιουνίου ε.έ. λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έψαλε Τρισάγιο επί του τάφου του προκατόχου του, ο οποίος ευρίσκεται έμπροσθεν του Ναού. Με αφορμή δε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής, της θεραπείας του τυφλού, κηρύττων τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, “Ο Χριστός δεν είναι απλώς ο αρχηγός της πίστεώς μας αλλά είναι η ζωή μας. Αυτός μας έδωσε τη ζωή, μας συντηρεί στη ζωή, και μας δίδει την γεύση και την εμπειρία της αιώνιου ζωής.

Η τύφλωσή μας σταματά, όταν ζούμε μυστηριακά μέσα στην Εκκλησία. Όσοι είναι έξω από την Εκκλησία είναι τυφλοί και ανήμποροι να ερμηνεύσουν τα θέματα της ζωής. Οι χριστιανοί όμως είναι πραγματικά φωτισμένοι, αφού είναι ενωμένοι με το «Φως του κόσμου» και έχουν οφθαλμούς για να βλέπουν το αιώνιο Φως”.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος εν όψει της εξεταστικής περιόδου προέστη στον ίδιο Ιερό Ναό της Παρακλήσεως για τη μαθητιώσα νεολαία, ευχηθείς για την επιτυχία και την φώτιση των διαγωνιζομένων, στους οποίους διένειμε ως ευλογία μικρή εικόνα της Παναγίας.


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.