Η μνήμη του Νεομάρτυρος αγίου Δήμου, του εκ Μακράς Γεφύρας της Ανατολικής Θράκης, τιμήθηκε στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, την Τετάρτη 10 του μηνός Απριλίου ε.ε., ημέρα της επετείου του μαρτυρίου του.

Να σημειωθεί ότι η Μακρά Γέφυρα (Ουζούν Κιοπρού), ο τόπος καταγωγής του αγίου, βρίσκεται απέναντι από το Διδυμότειχο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον ποταμό Έβρο, που είναι το σύνορο με την γειτονική χώρα.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου φυλάσσεται εικόνα του αγίου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και εκκλησιάσθησαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, οι πλείστοι των οποίων μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, μεταξύ άλλων, τους είπε· «Την Αγία μας Εκκλησία μετά τον Κύριο και την Θεοτόκο κοσμούν και στηρίζουν ανά τους αιώνες τα αίματα και οι προσευχές των ανωνύμων και επωνύμων αγίων Της. Των μαρτύρων του σταδίου και των μαρτύ­ρων της συνειδήσεως.

Οι μάρτυρες του σταδίου κατέθεσαν την πίστη και την αγάπη τους προς τον Θεό ενώπιον των ισχυρών, των τυράννων και των απίστων, και αψηφώντας για τη ζωή τους υπέγραψαν αυτή την κατάθεση με το τίμιο αίμα τους.

Ανάμεσα σ’ αυτό το νέφος των μαρτύρων ξεχωρίζουν εκείνοι που άθλησαν μετά την άλωση της Κωνσταντι­νουπόλεως, στα ζοφερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, και πλήρωσαν με τη ζωή τους την άρνηση τους να προδώσουν το πρόσωπο του Χριστού.

Αυτή η άθληση ενδυ­νάμωσε ασθενείς στην πίστη και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη σκλαβωμένη Ρωμιοσύνη, που έβλεπε να επανα­λαμβάνονται στις ημέρες τους οι άθλοι των μαρτύρων των πρώτων αιώνων.

Οι νεομάρτυρες προέβαλαν την ευγενέστερη και αποτελεσματικότερη αντίσταση στο μισόχριστο δυνάστη με φόρο τον ίδιο τους τον εαυτό» και κάλεσε τους νεαρούς μαθητές να μην συμβιβάζονται στη ζωή τους και να μην ξεπουλούν τα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, αλλά να εμπνέονται από τους μάρτυρες της Εκκλησίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση από το παράδειγμα του Νεομάρτυρος αγίου Δήμου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.