Στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου, στην Πουλίτσα Κορινθίας, λειτούργησε χθες Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ιεραρχών Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τον Πνευματικό της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» και τους αδελφούς της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Οσ. Ιερομ. π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλο και π. Δαμασκηνό Γεννηματά, Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης εκκινώντας να ομιλεί για τον Μέγα Αθανάσιο επεσήμανε ότι, στην ιστορία μας, για να κληθεί κάποιος Μεγάλος, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τιτάνιο έργο. Ο Άγιος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, ανετράφει «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφεσ. στ΄, 4), σπούδασε και διακρίθηκε από την νεαρή του ηλικία για την ακράδαντη πίστη Του. Μαθήτευσε κοντά στον πνευματικό του Πατέρα, Άγιο Αλέξανδρο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο χωρίς ποτέ όμως να υπεραίρεται γι’ αυτό.
Στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνεκλήθη από τον Μ. Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., στην Νίκαια της Βιθυνίας, ο Μέγας Αθανάσιος πρωτοστάτησε ως Διάκονος, παρουσία Πατριαρχών και Αρχιερέων από όλον τον κόσμο, αντιτασσόμενος σθεναρά στις κακοδοξίες του Αρείου και με φώτιση Θεού και δυνατή Πίστη κατηύθυνε τον Αυτοκράτορα, τους Πατριάρχες και όλους, όσοι συμμετείχαν στην Σύνοδο, αποδεικνύοντας τις πλάνες του Αρείου.

Παράλληλα, συνέταξε τα πρώτα επτά (7) άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως μας, κωδικοποιώντας, με αυτόν τον τρόπο, την Ορθόδοξη Πίστη, προκειμένου εμείς σήμερα, χωρίς πολλές απορίες, να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πιστεύουμε.

Οι ιδρυτές της Ι. Μονής, που μας φιλοξενεί, μακαριστός Αρχιμ. π. Προκόπιος Μερτύρης και Γερόντισσα Θεοφανία Κοσιώνη, θεώρησαν σκόπιμο να την αφιερώσουν στον Μέγα Αθανάσιο με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ, ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο εορτάζων Δήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Αθανάσιος Μανάβης, ο επίσης εορτάζων Οφφικιάλιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Χρήστος Πιέτρης, ο πιστός προσκυνητής της Ι. Μονής κ. Μιχαήλ Γλυνός, μετά της μητρός του και πλήθος Πιστών προκειμένου να τιμήσουμε τους Μεγάλους Αγίους, που υπήρξαν «Στύλοι» της Ορθοδοξίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.