Στις 11 Μαΐου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά στη Βουλγαρία πρόκειται για μία γιορτή, που δεν είναι μόνο χριστιανική, αλλά και εθνική. Επί τη ευκαιρία της εορτής του βόρειου κλίτους του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι τελέστηκε χθες Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελενίκου κ. Γεράσιμου, Γενικού Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Κατά το κοινωνικό, ο Οικονόμος π. Κωνσταντίν Γκαβρίλοφ είπε στο κήρυγμά του: «Οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος έδωσαν στους σλαβικούς λαούς ένα αλφάβητο και έτσι άνοιξαν τα πνευματικά τους μάτια στη γνώση και τη φώτιση. Δεν ήταν μόνο δημιουργοί της σλαβικής γραφής και ιδρυτές του σλαβικού πολιτισμού, αλλά και κήρυκες της πίστης του Χριστού στους Σλαβικούς λαούς. Το έργο τους ήταν και είναι έργο Θεού. Ο Θεός το κανόνισε και μας έστειλε δύο Ισαποστόλους στην πιο αποφασιστική και μοιραία στιγμή για τον λαό μας. Οι Άγιοι Αδελφοί είναι πάνω απ’ όλα απόστολοι της διδασκαλίας του Χριστού και κήρυκες της πίστης στον Θεό», είπε.

Μετά το Μυστήριο τελέστηκε και δοξολογία με την ευκαιρία της Αποκατάστασης του Βουλγαρικού Πατριαρχείου (που έγινε στις 10 Μαΐου 1953).

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός προσευχήθηκαν, επίσης, για την υγεία του Βούλγαρου Πατριάρχη κ.κ. Νεόφυτου, ο οποίος εισήχθη χθες στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.