Την παραμονή της εορτής Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σολομού Κορινθίας, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Κοντογιάννη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Πρωτοδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, Δημοτικών Συμβούλων και τον εκ Βουλευτών κ. Κων/νο Κόλλια.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Ισαποστόλων ερμηνεύοντας παράλληλα την Προφητεία του Προφ. Ησαΐου, που αναφέρει «Καί πορεύσονται βασιλεῖς τῷ φωτί σου καί ἔθνη τῇ λαμπρότητί σου», (Ἡσ. 60, 1-3), επισημαίνοντας ότι, οι τιμώμενοι Άγιοι πορεύτηκαν με το Φως του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Με αυτό το Φως της Αναστάσεως και με την λαμπρότητά του, όχι μόνο στερέωσαν την Εκκλησία, αλλά ανέδειξαν τα Πανάγια Προσκυνήματα και φώτισαν ολόκληρη την Οικουμένη με τις Αλήθειες, τα Δόγματα της Πίστεως και το παράδειγμά Τους. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο οφείλουμε κι εμείς, που τιμούμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, να πορευόμαστε στην ζωή μας οδηγούμενοι από το Φως της Αναστάσεως κατευθυνόμενοι προς την Νέα Ιερουσαλήμ, την ποθεινή και αιώνια πατρίδα κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού.

20210520 203649

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλεντζίου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βόχας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Ρούσσο, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Μητσόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των Αγίων επισημαίνοντας ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος διαβλέποντας ότι η ειδωλολατρία φθίνει και φθείρει τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας αντελήφθη ότι ο Χριστιανισμός με «όπλα» την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την αγάπη, μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα την λύση, από το πνευματικό αδιέξοδο που είχε περιέλθει. Η βιωτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κυρίως οι αποφάσεις Του, δηλαδή, το Διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας, που βγάζει την Εκκλησία του Χριστού από τις κατακόμβες, η φροντίδα για ειρήνη και ομόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας, με την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η καθιέρωση της αργίας της Κυριακής, αλλά και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον κατέστησαν Μέγα και Άγιο. Οι Έλληνες δε ακόμα περισσότερο τιμούμε και δοξάζουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο γιατί χάρις Αυτόν και την μητέρα του Αγία Ελένη έχουμε ακόμα και σήμερα στα χέρια μας το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα. Ολοκληρώνοντας και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου τόνισε ότι, ο Άγιος ενισχύθηκε από την δύναμη του Σταυρού και το όραμα που είδε, ενώ προτρέπει τον κάθε Χριστιανό, που αποφασίζει να ζήσει με τα Ευαγγελικά Προστάγματα, να ενισχύεται και να αντλεί δύναμη από τον Σταυρό του Σωτήρος Χριστού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.