Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Ιουνίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων και στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, στον περίβολο του Ι. Ναού, στην Αρχαία Κόρινθο, παρουσία ευσεβών Χριστιανών και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους εορτάζοντας Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι κατείχαν το χάρισμα της ιάσεως, με το οποίο θεράπευαν τους ανθρώπους χωρίς να εισπράττουν κάποια αμοιβή. Μπορεί η ιατρική επιστήμη πάντοτε να προοδεύει, αλλά καθώς παλεύει με τον θάνατο, τελικά χρειάζεται η συνεργασία με την Πίστη για πέρα από την λογική αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν εν ονόματι της Πίστεως να αρνούμαστε την επιστήμη, ούτε και εν ονόματι της επιστήμης να αρνούμαστε την Πίστη. Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και όπως οι Άγιοι Ανάργυροι θεράπευαν και την ψυχή και το σώμα των αρρώστων, έτσι και σήμερα, που ο τρόπος ζωής μας είναι γεμάτος άγχος, εγωκεντρικό ευδαιμονισμό και άκρατο καταναλωτισμό, έχουμε ανάγκη από την ίαση της ψυχής, ως καρπού της μετανοίας. Εάν το επιτύχουμε αυτό και ταυτόχρονα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, σίγουρα θα οδηγηθούμε στην ίαση. Προς αυτή την κατεύθυνση προέτρεψε τους παριστάμενους Πιστούς αρχικά να παρακαλέσουν τους Αγίους Αναργύρους να μας χαρίσουν την ίαση των ψυχών και των σωμάτων μας και ακολούθως να ψάλλουν το Απολυτίκιο των Αγίων.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε, η Χάρις των Αγίων Αναργύρων, πού είναι η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να είναι ατελεύτητη, να μας προστατεύει, να μας ευλογεί, να μας αγιάζει, να μας χαρίζει υγεία και πάντα τα προς Σωτηρία αιτήματα!

20210630 210048

Το ίδιο απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Στο κήρυγμα του ο άγιος Κεγχρεών, τόνισε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι :

1) συνεδίασαν άριστα την Πίστη στον Αληθινό Θεό με την ιατρική επιστήμη και ο συνδιασμός αυτός με την ένθεη ζωή τους τους αξίωσαν να θαυματουργούν ζώντες.

2) Ηπροσφορά των ιατρικών υπηρεσιών γινόταν «αναργύρως» με κίνητρο την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο.

3) Στηριζόμενοι στους λόγους του Ιησού «ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται» (Ιω. ε΄. 14-15), θεωρούσαν ότι κάποιες από τις ασθένειες των ανθρώπων προέρχονται από τις αμαρτίες των, γι᾿ αυτό ενδιαφέρονταν και για την ψυχική θεραπεία των συνανθρώπων τους. Η «ιατρική της προσωπικότητος» ήταν ο στόχος τους και γι᾿αυτό μαζί με την σωματική υγεία, που χάριζαν στους πάσχοντες, κήρυτταν τον Χριστό σ᾿αυτούς προς μεταστροφή των από την ειδωλολατρία στην αληθινή Πίστη. Αναφέρθηκε επίσης στην «μεταμόσχευση» του Διακόνου Ιουστίνου με το «μαύρο» πόδι από τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό και τόνισε ότι, εμείς οι Χριστιανοί χαιρόμαστε για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Κάθε θεραπεία και μάλιστα δύσκολης αρρώστιας, κάθε σταμάτημα σωματικού πόνου μας γεμίζει χαρά. Αλλά γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι το παν, αφού και ο γιος της χήρας της Ναΐν, και η κόρη του Ιαείρου και ο τετραήμερος Λάζαρος ανεστήθησαν, αλλά και πάλι απέθαναν. Οι Χριστιανοί περιμένουμε την κοινή ανάσταση κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας και την σωματική αποκατάστασή στην ακεραιότητά μας, ώστε και το «μαύρο» πόδι, που φυτεύθηκε από τους Αγίους Αναργύρους ν᾿αποκατασταθεί στο σώμα του νεκρού νέγρου, που το προσέφερε, με αποτέλεσμα «όσοι σεσωσμένοι» να χαίρονται ψυχοσωματικά στην μετοχή τους στην δόξα του Θεού! Ολοκληρώνοντας και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας προέτρεψε τους Πιστούς, όταν διέρχονται έμπροσθεν του Νοσοκομειακού Ι. Ναού των Αγίων Αναργύρων να κάνουν τρεις φορές τον σταυρό τους, μία φορά για τους Αγίους, μία φορά για τους νοσηλευομένους, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, και μια φορά, λόγω της δυσκολίας της πανδημίας, για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους στα Νοσοκομεία!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.