Ι.Μ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ

Εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας, υιών Θεοδότης. Συγκεκριμένα το εσπέρας της Κυριακής, 31 Οκτωβρίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης της Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
Τον Ιερό Άμβωνα διακόνησε κατ’ εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο οποίος μίλησε για τους εορταζόμενους Αγίους και για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας τον λόγο, αφού ευχήθηκε στους ιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους ασθενείς ο Θεός δια πρεσβειών των Αγίων Αναργύρων να τους δίδει υγεία, φώτιση και δύναμη και να τους ενισχύει, ώστε να επιτελούν τα καθήκοντα τους, επεσήμανε ότι στην Παλαιά Διαθήκη υπήρχε η προβατική Κολυμβήθρα όπου «ἄγγελος γὰρ κατὰ καιρὸν κατέβαινεν ἐν τῇ κολυμβήθρᾳ, καὶ ἐταράσσε τὸ ὕδωρ· ὁ οὖν πρῶτος ἐμβὰς μετὰ τὴν ταραχὴν τοῦ ὕδατος ὑγιὴς ἐγίνετο ᾧ δήποτε κατείχετο νοσήματι.» (Ιω. ε΄, 4) και τώρα, που βρισκόσαστε στην περίοδο της χάριτος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έδωσε την χάρη του στους Αποστόλους κατ᾿ αρχήν και στους Αγίους της Πίστεώς μας στην συνέχεια, ώστε «θεραπεύειν πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν» (Ματ. ι΄, 1) σώζοντας τον άνθρωπο όχι για να ζει «αιώνια» επί της γης αλλά για να έχει καιρό μετανοίας.

Με αυτή την αφορμή προέτρεψε τους Πιστούς να μένουν κοντά στην Εκκλησία, ώστε μέσα από τα Ι. Μυστήρια Της να σώζεται ο άνθρωπος.

Στην συνέχεια επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να ενισχυθεί με νέους Κληρικούς η Αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου ανακοινώνοντας Χειροτονίες νέων Διακόνων και Πρεσβυτέρου. Την παραμονή της ανακομιδής των Ι. Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021 και στην Πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού θα τελεσθεί η Μοναχική Κουρά του δοκίμου Μοναχού κ. Γεωργίου Λάμπου, καταγομένου από την Κόρινθο, ενώ την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, θα τελεσθεί η εις Διάκονον Χειροτονία του στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο.

Την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 και στον Ι. Ναό Απ. Παύλου θα τελεσθεί η εις Διακόνον Χειροτονία του κ. Χρήστου Χίλια, αποφοίτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Καρδίτσας, εγγάμου, καταγομένου από την Κόρινθο. Την 21η Νοεμβρίου 2021 και στον Ι. Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου Αλμυρής θα τελεσθεί η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του εγγάμου Διακόνου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου π. Γεωργίου Μαρινάκη, ο οποίος και θα καταστεί Εφημέριος του ως άνω Ι. Ναού.

Το πρωί της Δευτέρας, 1 Νοεμβρίου 2021, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο.

Στο κήρυγμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης, αφού ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή, τόνισε ότι τιμούμε τους Αγίους Αναργύρους γιατί Αυτοί εφήρμοσαν στην ζωή τους τις εντολές και τον λόγο του Θεού με αποτέλεσμα να λάβουν το χάρισμα της ιάσεως και να θεραπεύουν «θαυματουργικώ τω τρόπω» τις ψυχές και τα σώματα όλων όσοι προστρέχουν και ζητούν τις μεσιτείες Τους.

Ως Χριστιανοί όταν αρρωσταίνουμε οφείλουμε πρώτον να παρακαλούμε τον Θεό να μας βοηθήσει, γιατί η ασθένεια έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και να τιμούμε και να υπακούμε τους ιατρούς γιατί αυτοί έχουν σπουδάσει, ώστε να θεραπεύουν τις ασθένειες. Ζούμε σε εποχές, όπου ο κόσμος είναι πολύ μπερδεμένος και γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά είναι χαρίσματα του Θεού, που σκοπό έχουν να βοηθούν τους ανθρώπους να κερδίσουν την Βασιλεία Του.

Ακολούθως, σχολίασε την στροφή που παίρνει πλέον η καθημερινότητα του ανθρώπου απομακρυνόμενη από την ανθρώπινη φύση του και οδεύοντας όλο και περισσότερο προς τη virtual reality. Εκτός από την πάρα φύση αποκοπή του σημερινού ανθρώπου από την πνευματικότητα εσχάτως οι νέοι μας βομβαρδίζονται από προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους ζωής όπως το «meta» και διάφορα άλλα παρόμοια επικίνδυνα προγράμματα, που σαπίζουν τις ψυχές των παιδιών μας και τα οδηγούν στην καταστροφή.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε οι Άγιοι Ανάργυροι να είναι αρωγοί και πρεσβευτές στον Κύριο μας για όλους τους ανθρώπους!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.