Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 96 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας», τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, εφημερίου του Ιερού Ναού, π.Μιχαήλ Χατζηδάκη, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Χαρίτωνος Μιχαήλ, π.Δημητρίου Μπίλλη και του ιεροδιακόνου π.Νικολάου.

Τις εκδηλώσεις «Μνήμη της Μικράς Ασίας» τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Επάρχου κ.Ι.Θεμέλαρου, του κ. Μιχ.Κοντραφούρη, επικεφαλή της αντιπολίτευσης, δημοτικών συμβούλων, πρώην Δημάρχων, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου με τέσσερα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές μικρασιάτικες στολές, και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε εθνικό μνημόσυνο, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόδημος Φωκάς, στην ομιλία του, αναφέρθη στο χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στην ιστορία της «καθ’ ημάς Ανατολής» από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στην σημαντικότητα ύπαρξης των Μικρασιατικών Σωματείων και Συλλόγων, οι οποίοι φροντίζουν για την διαφύλαξη και ανάδειξη της μικρασιατικής παράδοσης, και ολοκληρώνοντας την ομιλία κατέληξε: «Την ιστορία μας δεν πρέπει ποτέ να την λησμονούμε και να την παραχαράσσουμε, γιατί η πίστη μας, η ιστορία μας και η παράδοσή μας είναι οι ρίζες μας που βοηθούν να σταθούμε σ’ αυτούς τους δύσκολους χρόνους που διανύουμε».

Μετά την ομιλία, κλήρος, άρχοντες και λαός, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης απήγγειλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης απηύθυνε λίγα λόγια για την ημέρα, τονίζοντας ότι «η Ορθοδοξία και η Πίστη είναι μπροστά και πάνω απ’ όλα. Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο, τον Θεοφιλέστατο, το τίμιο πρεσβυτέριο, τους άρχοντες, του ιεροψάλτες, τον ευλογημένο λαό και όλους όσους προσήλθαν στην σημερινή αυτή ωραία εκδήλωση μνήμης της Μικράς Ασίας, η οποία εκδήλωση είναι βγαλμένη, όπως λέει και ο εθνικός μας ύμνος, από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά».
Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο


Η μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.