Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Μητροπολίτες, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Νηφων, κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Στον κ. Λαμπρινό εκτέθηκαν οι σκέψεις της τοπικής Εκκλησίας για τους εορτασμούς που προγραμματίζονται να γίνουν από την Εκκλησία τής Κρήτης για το 2021, για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Η ενημέρωση προς τον Δήμαρχο αφορούσε επιστημονικά συνέδρια που θα λάβουν χώρα το επόμενο έτος στην Κρήτη.

Επίσης η δημιουργία ανδριάντα, μια σύνθεση που θα περιλαμβάνει τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους Κρήτες τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης.

Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση:

Μητροπολιτης Ευγένιος: “Θέλουμε να δώσουμε συμβολικά το στίγμα της διαχρονικής σχέσης μεταξύ της Κρήτης και της Κωνσταντινούπολης. Αυτό θα έρθει σε συνέχεια της περίφημης αναθεματικης στήλης που κατά τη διάρκεια του πρώτου Κρητολογικου Συνεδρίου στήθηκε για τον Νικηφόρο Φωκά, τον ελευθερωτη του νησιού μας. Πιστεύουμε και χαρήκαμε πολύ γιατί βρήκαμε την ολοπροθυμη ανταπόκριση του δημάρχου μας, ότι θα γίνει πραγματικότητα αυτή η επιθυμία της Εκκλησίας της Κρήτης και θα χαιρόμαστε όλοι αυτή την σύνθεση που θα μνημειωνει εις το εξής την άρρηκτη σχέση που έχουμε με το κέντρο της πάλαι ποτέ διαλαμψασης Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”.

Μητροπολίτης Ανδρέας: “Έχουμε την πλήρη συμπαράσταση του κυρίου δημάρχου και πιστεύω ότι με την βοήθεια όλων μας και πάνω από όλα με την Χάρη του Θεού θα δώσουμε αυτό το μήνυμα της σύνδεσης της Κρήτης με τους τελευταίους μαχητές στην Πόλη, με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Αυτό θα έρθει να συμπληρώσει το έτερο μνημείο του 1961 με τον Νικηφόρο Φωκά, ο οποίος συνέδεσε και πάλι την Κρήτη με την Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπολεως – πολιτιστικά, πνευματικά και οικονομικά. Μέσα από αυτή τη σύνδεση διαμορφώθηκε και ο νεότερος ελληνισμός και η σημερινή μας ταυτότητα”.

Βασίλης Λαμπρινος: “Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την πρόταση που μας υπεβλήθη από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες. Θα κάνουμε ο,τι μπορούμε ώστε ο σχεδιασμός αυτός να λάβει σάρκα και οστά. Θα ενημερώσω και σε πρώτη ευκαιρία το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν διακινδυνευα μια πρόβλεψη για τις διαθέσεις των συναδέλφων, νομίζω πως θα ήταν θετικοί. Θα τα ξαναπούμε τον Σεπτέμβρη όπως είπαμε για να συζητήσουμε περισσότερο για τις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος που θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία”.

Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι- αφού ενημερωθεί και ο Περιφερειάρχης όπως κι όλοι οι αρμόδιοι φορείς- να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, που θα συνοδευτούν από μία ακόμη συνάντηση στο μέλλον με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να καθοριστεί η χωροθέτηση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.