Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος καταγόταν από τη Βησθαΐδα και ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου και μάλιστα μαθητής «ον αγαπά ο Ιησούς» (Ιωαν. Ια’ 20), δηλαδή, τον οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η εκκλησία του απένειμε την προσωνυμία του Θεολόγου και στην αγιογραφία εικονίζεται με έναν αετό κοντά στο κεφάλι του, λόγω του ότι η θεολογία τον χαρακτηρίζει ως “υψιπέτης”.

Η μετάσταση του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου – Εορτή 26 Σεπτεμβρίου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο Ευαγγελιστής της αγάπης. Συνεχώς αναφέρεται στην αγάπη όπως επίσης την έκφραζε και τη βίωνε. Αγαπούσε πολύ τον Διδάσκαλό του και τον ακολούθησε στις πιο δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής Του. Ήταν δίπλα στον Χριστό σε σημαντικές στιγμές, ιδιαίτερα δε στο πάθος Του.

Ο Ιωάννης είναι ο συγγραφέας του 4ου κατά σειρά Ευαγγέλιου στην Καινή Διαθήκη και θεωρείται το Ευαγγέλιο της Αγάπης αλλά και το θεολογικότερο όλων, όπως επίσης τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκάλυψης.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου ο Ιωάννης μαζί με τον Πέτρο συνέχισαν έντονα τη δράση τους και κήρυξαν πρώτοι σε όλο τον κόσμο τον λόγο Του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα στην Έφεσο. Εκεί με την προσευχή του κατέστρεψε τον ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε πολλές χιλιάδες ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου δέχθηκε την Αποκάλυψη την οποία και κατέγραψε.

Υπερβαίνοντας πλέον τα 100 χρόνια ζωής του ο Άγιος πέθανε και τάφηκε έξω από την Έφεσο. Μετά από λίγες μέρες, οι μαθητές του και αρκετοί χριστιανοί πήγαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό αλλά όταν άνοιξαν τον τάφο το σκήνωμά του δεν ήταν εκεί, είχε μεταστεί.

Η Εκκλησία τιμά τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννη την 26η Σεπτεμβρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.