Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας χοροστάτησε στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων την Μεγάλη Τρίτη το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την σχέση του χριστιανού με τον Νυμφίο της Εκκλησίας Χριστό και για το μεγαλείο της ορθόδοξης υμνολογίας και λατρείας, ιδιαίτερα μέσα στην ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Η Υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος του Πάσχα των Ελλήνων των Ορθοδόξων, αν κανείς την μελετήσει, αν κανείς την προσεγγίσει ακόμα και σαν ένα μνημείο πολιτισμού, ακόμα και σαν ένα λογοτεχνικό κείμενο, ακόμα και σαν μια ποιητική έκφραση αρκεί και μόνο για να συγκλονιστεί, από αυτό το οποίο είναι το Πάσχα για όλους εμάς. Για το τί σημαίνει η Ελπίδα και η Ανάσταση για τις ψυχές, για τις καρδιές μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεών.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την πρώτη Ακολουθία του Νυμφίου, τον Όρθρο της Μ. Τετάρτης σε μια μικρή Ενορία κοντά στην πόλη της Λαμίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριλιάς, η οποία στερείται Εφημερίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη Μεγάλη Εβδομάδα και στα πρόσωπα και τους χαρακτήρες που προβάλλει η Αγία μας Εκκλησία.

«Είναι μια ιστορία αγάπης που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες: είναι η ιστορία της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, η οποία είναι τόσο αληθινή, που ο Θεός ανεβαίνει στον Σταυρό για τον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Δεν ανεβαίνει στον Σταυρό μόνο για τους ευσεβείς, αλλά και για τους βλάσφημους, για όλη την ανθρωπότητα.

Πρέπει να είμαστε σταθεροί στην αγάπη. Να σκεφτούμε αν έχουμε προδώσει και εμείς τον Χριστό. Να ωφεληθούμε από την υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος για να βγούμε αναστημένοι άνθρωποι».

Ακολούθως απευθύνθηκε στον π. Μιλτιάδη Κοντινόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως καλοκάγαθο και δοκιμασμένο κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε νωρίς για λόγους υγείας.

Τόνισε ότι, και ένας λόγος που επισκέφθηκε την Ενορία είναι και ο π Μιλτιάδης. Του εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ που διακονεί την ιεροσύνη μέσα από τη δυσκολία που του έφερε η ζωή και είναι ο Σταυρός που σηκώνει ο κάθε άνθρωπος. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος θέλοντας να του καταθέσει την αγάπη του και τον σεβασμό του τον προχείρησε πρωτοπρεσβύτερο και πνευματικό, χαρίζοντας του μάλιστα ο ίδιος προσωπικά, ως δώρο, τον επιστήθιο σταυρό, ως πατρική ευλογία αγάπης και τιμής.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

Μετά και το τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο απέδωσε θαυμάσια χορός ιεροψαλτών, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Σεραφείμ Κυρίτση, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Πριν από λίγο σε μια καταπληκτική μουσική καλλιτεχνική θα έλεγα εκτέλεση, συγκλονιστήκαμε από το γνωστό σε όλους μας Τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο μαζί με όλη την υπόλοιπη Υμνολογία της Εκκλησίας μας, μας μυεί στο μυστήριο του Νυμφώνος. Διότι το μυστήριο το οποίο μας καλεί ο Νυμφίος να ζήσουμε μαζί Του είναι το μυστήριο του Νυμφώνα, είναι το μυστήριο του Γάμου, το Μυστήριο της σχέσης με τον Θεό και θα πρέπει να ταρακουνήσει και να συγκλονίσει την καρδιά μας το γεγονός ότι ένας κατά τ άλλα άμεμπτος κατά τ άλλα καθαρός κατά τ άλλα συνεπής μαθητής ο Ιούδας δεν γεύτηκε και δεν έζησε το μυστήριο του Νυμφώνα, ενώ μια πόρνη και αμαρτωλή γυναίκα, μια ταλαίπωρη ψυχή, έζησε το Μυστήριο του Νυμφώνα και έγινε ένα με τον Νυμφίο. Ναι! Αυτός ο Νυμφίος, όπως λέει ο Ιερός Χρυσόστομος «ηράσθη πόρνης ψυχής».

Κάθε ψυχή δικιά μας είναι μια πόρνη ψυχή την οποίαν αγάπησε και ερωτεύτηκε ο Νυμφίος Χριστός. Από μας εξαρτάται, αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της πόρνης καθώς «αι πόρναι και οι τελώναι προάγουσιν υμάς εις την Βασιλεία του Θεού» ή θα επιλέξουμε τον δρόμο του Ιούδα;

Ο Κύριος μας, μας έδειξε, μας υπέδειξε. Από εμάς μένει να κάνουμε την δική μας επιλογή. Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση»!

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν συμπροσευχόμενοι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νομού Γιώργος Κοτρωνιάς, Θεμιστοκλής Χειμάρας και Ιωάννης Σαρακιώτης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και άλλοι επίσημοι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.