“Φίλοι και Συμπολεμιστές – Φόρος τιμής στους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Έλληνες στη Μάχη της Κρήτης”, είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης, που διοργανώνει η Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή την 80η Επέτειο της ιστορικής Μάχης στη μεγαλόνησο Κρήτη, την Άνοιξη του 1941.

Μέσα από 59 μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας, η έκθεση επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή Αυστραλών στρατιωτών στη Συμμαχική εκστρατεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 1941 και καταλήγοντας στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941).

Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην υπηρεσία και τη θυσία των Αυστραλών και άλλων Συμμαχικών στρατιωτών στην Κρήτη και στη δύναμη και γενναιοδωρία του Κρητικού λαού που, όχι μόνο πολέμησε με σθένος για την υπεράσπιση του νησιού του, αλλά επίσης προστάτευσε και φυγάδευσε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση τους Συμμαχικούς στρατιώτες.

Ο χώρος όπου εκτίθενται οι ιστορικές φωτογραφίες είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Συγκεκριμένα, η Έκθεση, που θα είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021, φιλοξενείται στο επίπεδο των Αφίξεων, στην Intra-Schengen περιοχή, και προβάλλεται σε επιλεγμένες οθόνες του αεροδρομίου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. Αθανάσιου Σπύρου (Arthur Spyrou), καθώς και της Διευθύντριας Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Ιωάννας Παπαδοπούλου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν βρακοφόροι από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο “Ερωτόκριτος” του κ. Κωνσταντίνου Κυριακάκη.

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας Υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι “η περήφανη μάχη που έδωσαν οι Αυστραλοί στην κρητική γη, υπερασπιζόμενοι τις κοινές αξίες του ελεύθερου κόσμου χιλιάδες μίλια από τη δική τους πατρίδα, αποτελεί υπόδειγμα τιμής και πολιτισμού”. “Υπερασπίστηκαν τη δική μας πατρίδα, με την ίδια αυταπάρνηση που θα αγωνίζονταν για τη δική τους πατρίδα”, επισήμανε και συνέχισε: “Ως Έλληνες, αλλά κι ιδιαίτερα ως Κρητικοί, είμαστε ευγνώμονες για τη θυσία αυτών των ανθρώπων, που είναι ήρωες και της δικής μας πατρίδας. Και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνει σήμερα κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται αυτή την εξαιρετική έκθεση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι αξίες που συνδέουν τους λαούς μας παραμένουν ζωντανές και ισχυρές”.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Σπύρου ευχαρίστησε καταρχάς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τη θερμή υποστήριξη και φιλοξενία της έκθεσης, ενώ για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης δήλωσε: “Με τον αγώνα τους, ο Κρητικός λαός και οι Συμμαχικοί στρατιώτες ενσάρκωσαν την πίστη στο δίκαιο και την ελευθερία, το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για τους συντρόφους, την έννοια της αυτοθυσίας. Οι δεσμοί που χτίστηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Κρήτες στη λαίλαπα της μάχης και χαλυβδώθηκαν μετά το τέλος της, όταν οι Κρητικοί με εξαιρετική αυτοθυσία, προστάτευσαν τους Συμμαχικούς στρατιώτες που δεν πρόλαβαν την εκκένωση του νησιού, διαρκούν μέχρι σήμερα. Παρά τον χρόνο και την απόσταση, η Αυστραλία δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια του Κρητικού λαού. Τους ευχαριστούμε και τους είμαστε ευγνώμονες”.

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου, εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τόνισε ότι “με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση, φιλοξενούμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας την τόσο ξεχωριστή και σημαντική αυτή έκθεση φωτογραφίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021”.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.