ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ: Σε μια από τις κατάφυτες πλαγιές του Παγγαίου Όρους, σε υψόμετρο 930 μέτρων, ανάμεσα σε πεύκα, οξιές, βελανιδιές και καστανιές, βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου. Το ξεχωριστό αυτό μοναστήρι, με την πλούσια πνευματική δράση και τις πρωτοπόρες μοναχές, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και για προσκυνητές από μακρινά μέρη.

Το κοντινότερο στην ιερά μονή χωριό είναι η Πρώτη Σερρών.

Τα γραφικά της σοκάκια καταλήγουν στον ασφαλτοστρωμένο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι. Διασχίζοντας το καταπράσινο τοπίο που ξεκουράζει τα μάτια και το πνεύμα, ο επισκέπτης φθάνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως.

Εκεί οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το φροντισμένο μοναστήρι, το φιλόξενο χαμόγελο των μοναχών, η πολυπραγμοσύνη τους αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα που φτιάχνουν μόνες τους προκαλούν τον θαυμασμό των προσκυνητών.

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως πανηγυρίζει σαράντα μέρες μετά το Πάσχα. Την ημέρα κατά την οποία ο Κύριος ανελήφθη στους ουρανούς προκειμένου να στείλει στους ανθρώπους το Άγιο Πνεύμα. Από την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου έχει λάβει και το όνομά της.

Ιερά Μονή Αναλήψεως: Προσφορά αιώνων

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Αναλήψεως χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο. Λειτουργούσε ήδη από τον 18ο αιώνα ως ανδρικό μοναστήρι. Κατά τον 17ο αι. αναφέρεται ως μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, με 300 στρέμματα περιουσία στον σερραϊκό κάμπο.

Η προσφορά του μοναστηριού στην Εκκλησία και την πατρίδα την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και μετέπειτα υπήρξε εξόχως σημαντική.

Για αυτό η μονή υπέστη την εκδικητικότητα των Τούρκων και των Βουλγάρων που επανειλημμένα τη λεηλάτησαν, την κατέκλεψαν και την πυρπόλησαν, ιδιαίτερα το 1913, το 1917 και το 1944, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Από την μονή έχουν αφαιρεθεί εικόνες μεγάλης αξίας καθώς και άλλα σπουδαία κειμήλια, όπως καμπάνες, ενώ έχουν κλαπεί ακόμη και τα έπιπλά της.

Με την ευλογία του Θεού, όμως, το μοναστήρι ανασυστάθηκε το 1979. Ειδικό προεδρικό διάταγμα ορίζει την επανασύσταση και λειτουργία του ως γυναικεία μονή πλέον, κατά το πρότυπο των ιερών μονών του Αγίου Όρους.

Από τα κτίσματα της μονής, ξεχωρίζει το καθολικό της. Είναι μια σπάνια σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του όρους των Ελαιών στους Αγίους Τόπους. Στο νέο καθολικό της μονής έχουν ενσωματωθεί τμήματα του κατεστραμμένου παλιού ναού.

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως φυλάσσονται λείψανα των αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρσενίου του Καπαδόκου και άλλων αγίων.

Οι μοναχές πρωτοπορούν!

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως εγκαταβιώνουν σήμερα είκοσι δραστήριες μοναχές. Ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, το χρυσοκέντημα, την πυρογραφία, την κυροπλαστική αλλά και την παραγωγή καινοτόμων και εκλεκτών μοναστηριακών προϊόντων.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι μοναδικές κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα που φτιάχνουν οι μοναχές χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εκλεκτές φυσικές πρώτες ύλες.

Οι κρέμες αυτές προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα διαφόρων παθήσεων ενώ ταυτόχρονα περιποιούνται το δέρμα με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Οι μοναχές, σεβόμενες τη φύση και την παράδοση, μελετούν προσεκτικά πανάρχαιες αλλά και σύγχρονες συνταγές και ενημερώνονται συνεχώς για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

Η συστηματική τους ενασχόληση με την μελέτη των βοτάνων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκλεκτών φυτικών προϊόντων, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.