Στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, τελέστηκε το πρωί η πανηγυρική δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 55-59.

Της δοξολογίας προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είπε η εκπαιδευτικός Ιουλία Παχνιώτου, που ανέφερε πως «κανείς δεν μένει ασυγκίνητος από τα πάθη αυτού του ριγμένου στη θάλασσα χρυσοπράσινου φύλλου, που αναδύθηκε σε αυτό το νευραλγικό σημείο και το ορέγονται οι δυνατοί που του μαγάρισαν την ομορφιά».

«Τους διαφεύγει όμως, πάντα, πως η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν, γιατί την υπερασπίζονται με περισσή αγάπη αυτοί που τους γέννησε», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο και τον τάφο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, άφιξη της φλόγας, από τον τόπο αποβίβασης του στρατηγού Διγενή στη Χλώρακα, που μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΚΕΛ) και άναμμα του βωμού.

Ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος τέλεσε τρισάγιο, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, απονομή «ηθικών αμοιβών» και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού Διγενή. Τον Μεγαλόσταυρο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, απένειμαν σε αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΟΚΑ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ και ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Σταύρος Σταύρου – Σύρος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις της Λεμεσού για την 1η Απριλίου ξεκίνησαν από τις 7.00 με έπαρση της σημαίας στον χώρο του τάφου του στρατηγού Διγενή, ενώ ακολούθησε, στις 7.30, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της «Άλκιμης Νεολαίας της ΕΟΚΑ» στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (νότια είσοδος Λανιτείου) και στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, στην ομώνυμη πλατεία (Διοικητήριο).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Λεμεσού για την εθνική επέτειο, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μίλησε σε εκδήλωση της κοινότητας Πάχνας, αναφέροντας πως πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας.

Στην ομιλία του, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ.Καρούσος είπε πως ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ αποτέλεσε ορόσημο στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ήρωες της Πάχνας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε όλες τις μάχες της πατρίδας, «καθοδηγούμενοι από τον πόθο για ελευθερία».

« Τα αγνά παλληκάρια του Κυπριακού Ελληνισμού, που έτρεξαν προς προάσπιση της πατρίδας μας, οδηγούμενοι από τα υψηλότερα των ιδανικών της ανθρωπότητας, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία, έγραψαν με χρυσά γράμματα ένδοξες σελίδες τιμής», συμπλήρωσε.

Αν εμείς σήμερα, συνέχισε, απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό που λέγεται λευτεριά, αν η πατρίδα μας είναι ξανά δοξασμένη και τιμημένη, αυτό οφείλεται στην υπέροχη θυσία των προγόνων μας, ενώ τόνισε πως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το μεγάλο παρελθόν συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες.

«Παραλάβαμε μια δοξασμένη ιστορία, είμαστε συνεχιστές μιας άφθαρτης παραδόσεως», ανέφερε και διαμήνυσε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι επιβάλλεται πλέον, ο Κυπριακός Ελληνισμός να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και ακολουθώντας το μονοπάτι, το οποίο έχει χαράξει η ανιδιοτέλεια και η πίστη στο καθήκον να γίνει αρωγός στον αγώνα για δικαίωση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.