ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ : Στην Κρήτη η παλαιότερη λατρεία του Αγίου Πολυκάρπου εντοπίζεται στις πρώην επαρχίες Κισάμου και Σελίνου. Στις Λουσακιές και τον Καμπανό συναντάμε ναούς αφιερωμένους στον Άγιο Πολύκαρπο οι οποίοι χρονλογούνται τουλάχιστον από την Ενετοκρατία.

Ο Άγιος Πολύκαρπος θεωρείται ο Άγιος που προστατεύει την αγροτική παραγωγή και βοηθά στο να αποδίδουν οι καλλιέργειες αν και όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη» του Νίκου Ψιλάκη, δεν διατηρούνται σήμερα έθιμα που να παραπέμπουν στην ετυμολογική σύνδεση του ονόματος του Αγίου με τους καρπούς της γης.
Στις Λουσακιές ευλογούν ή τουλάχιστον ευλογούσαν τους σπόρους στο ναό του Αγίου όχι την ημέρα της γιορτής του αλλά το Σεπτέμβριο που είναι εποχή της σποράς.

Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ωστόσο με τον ερχομό τους στην Κρήτη μετέφεραν και τη λατρεία του Αγίου Πολυκάρπου σε περιοχές που μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν επίσκοπός Σμύρνης και προστάτης αυτής της πόλης και έχαιρε ιδιαίτερης λατρείας η οποία δεν ξεχάστηκε όταν πρόσφυγες πια οι κάτοικοι από τη Σμύρνη και τις παρυφές της έφτασαν στην Κρήτη.

Μάλιστα σε χωριά γύρω από το Ηράκλειο όπου εγκαταστάθηκαν συνήθιζαν να σπέρνουν στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου, τα σπορικά του καλοκαιριού μεταφυτεύοντας τα τον Απρίλιο θεωρώντας έτσι πως θα καρπίσουν και θα δώσουν μεγάλη παραγωγή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.