Η παράδοση θέλει οι εορτάζοντες στα Κούλουμα να τρώνε άζυμο άρτο (λαγάνα) και νηστήσιμα φαγητά.

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ”λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται, αλλά και στο έργο Δειπνοσοφισταί του Αθηναίου, οπου ένας Ρωμαίος οικοδεσπότης δειπνεί με τους 29 φιλοξενούμενούς του, και εν είδει συνομιλίας, περιγράφουν την ζωή, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και την τέχνη και τις επιστημονικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων. Ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «το γλύκισμα των φτωχών».

Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η παράδοση αναφέρει πως οι Ισραηλίτες έψησαν άζυμο ψωμί την τελευταία βραδιά τους πριν από την έξοδο, προκειμένου να προλάβουν να προετοιμαστούν. Άζυμος άρτος είναι το ψωμί, που γίνεται χωρίς ζύμη και γι’ αυτό είναι αφούσκωτο.

Υλικά – λαγάνα
700 γραμμ. αλεύρι σκληρό
500 ml νερό
18 γραμμ. ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
40 γραμμ. ζάχαρη
15 γραμμ. αλάτι
50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο
200 γραμμ. σουσάμι αποφλοιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
80 ml ζεστό νερό

Διαδικασία
Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γραμμ.), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.

Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.