ΕΚΚΛΗΣΙΑ- ΠΟΛΙΤΕΙΑ :Οι αλλαγές στις κυβερνήσεις, συνήθως, δεν αφορούν και δεν αγγίζουν την Εκκλησία. Ούτε οι αλλαγές κυβερνήσεων. Πολλώ δε μάλλον προσώπων των κυβερνήσεων.

Ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνει σε λίγους μήνες δεκαπέντε χρόνια στο τιμόνι και δεν έχει … ιδρώσει το αυτί του από τις αμέτρητες πολιτικές αλλαγές που έχουν γίνει. Ο Ιερώνυμος γνώρισε μνημονιακές κυβερνήσεις, είδε να πέφτουν «Σαμαροβενιζέλοι», συνεργάστηκε με Κ. Καραμανλή για λίγο και με Γ. Παπανδρέου περισσότερο, είδε να ανεβαίνει ο Αλ. Τσίπρας, όρκισε υπηρεσιακές κυβερνήσεις και, τώρα, την πρόσφατη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλοι όσοι πέρασαν σεβάστηκαν την Εκκλησία και της έδωσαν «το κατιτίς». Για να είμαι ακριβής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το κέρδισε με το … μπαστούνι του.

Η αλλαγή του Γρηγόρη Δημητριάδη (φαίνεται) να είναι πλήγμα τόσο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όσο και για δεκάδες Μητροπολίτες της Εκκλησίας. Είχαν ένα αίτημα οι Μητροπολίτες της Κρήτης; Στον Γρηγόρη. Είχαν εθνικές ανησυχίες με όλα όσα συμβαίνουν εκεί πάνω οι Μητροπολίτες της Θράκης; Στον Γρηγόρη. Το ίδιο συνέβαινε όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιμετώπιζε θέματα με τους Τούρκους, ο Αρχιεπίσκοπος με τους ανεμβολίαστους και πάει λέγοντας.

Ο Γρηγόρης δεν ήταν ο Πρωθυπουργός. Λειτουργούσε όμως ως ανάχωμα και έδινε λύσεις. Άμεσες. Με την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντοτε. Ο Γρηγόρης ήταν ο … πασαδόρος που «ξεβούλωνε» πιο εύκολα των υπουργών τα αυτιά όταν έκαναν πως δεν ακούν τα αιτήματα της Εκκλησίας. Με αφήνει πλήρως αδιάφορο αν θα κοστίσει η απώλειά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δικό του πρόβλημα είναι. Στην Εκκλησία, πάντως, αυτή η απώλεια θα κοστίσει πολύ.

Ιθύνων νους
Γι’ αυτό που θα μείνει στην ιστορία της Εκκλησίας ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ως Γ.Γ. του Πρωθυπουργού είναι γιατί αντιλήφθηκε την ανάγκη να αποκατασταθούν οι κληρικοί μετά από τόσα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο Γρ. Δημητριάδης βρίσκονται πίσω από αυτή την μεγάλη επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Εκκλησίας γενικότερα να αποκατασταθεί η αδικία για τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Γι’ αυτούς τους τρεις ο κλήρος θα πίνει νερό στο όνομά τους. Δεν μπορώ να πω ότι θα συμβεί το ίδιο και για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορούμαι πως υπάρχει μία δυσφορία. Όταν ήταν κυβέρνηση υπόσχονταν γη και ύδωρ στην Εκκλησία και ως αντιπολίτευση τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

Για ποιους λένε τα καλύτερα στην Εκκλησία; Για το… ΚΚΕ και τον Δ. Κουτσούμπα. Μπορεί να έχουν τις διαφωνίες τους και να τους χωρίζει ιδεολογικό χάσμα αιώνων, όμως οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» στην επίμαχη τροπολογία. Κι αυτό οι κληρικοί θα το θυμούνται μέχρι να … αποβασαλμωθεί ο Λένιν!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.