του Γιώργου Θεοχάρη

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στην Παναγία της Σεντνάγια.

Η Σεντνάγια είναι ένα χωριό στην Συρία, που βρίσκεται 27 μόλις χιλιόμετρα βόρεια από την Δαμασκό και είναι ολόκληρο σχεδόν χριστιανικό.

Αν και η απόσταση από την Δαμασκό είναι μόλις μισή ώρα, σήμερα για να φτάσει κανείς από την Δαμασκό στην Σεντνάγια θέλει περίπου δύο ώρες λόγω των παρακάμψεων που γίνονται για λόγους ασφαλείας και των πυκνών σημείων ελέγχου που έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία των δρόμων ο στρατός και οι πολιτοφύλακες, για να εμποδίσουν την μεταφορά εκρητικών μέσα στις πόλεις.

Το χωριό οφείλει την ονομασία και την ίδρυσή του στην περίφημη Μονή της Παναγίας Σεντνάγια, η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο προσκύνημα της Συρίας, και το δεύτερο σημαντικό προσκύνημα στην Μέση Ανατολή μετά τους Αγίους Τόπους.
Πριν τον πόλεμο η Μονή δεχόταν κάθε χρόνο 1,5 περίπου εκατομμύριο προσκυνητές, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μουσουλμάνοι, και κυρίως άτεκνα ζευγάρια, στα οποία η Παναγία έκανε αμέτρητα θαύματα τεκνοποιίας.

Το χωριό αυτό χάρη στην προστασία της Παναγίας μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα θύμα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του οι τζιχαντιστές, κυρίως τον Δεκέμβριο του 2013. Τόσο η Μονή όσο και το χωριό σώθηκαν από θαύματα.
Για αυτό σήμερα είναι από τις ασφαλέστερες περιοχές στην περιφέρεια εγγύς της Δαμασκού και σε αυτό έχουν μετακομίσει πολλοί χριστιανοί από άλλες εμπόλεμες περιοχές της Δαμασκού, ώστε ο πληθυσμός του σήμερα να ξεπερνά τις 30.000 κατοίκους.

Μέσα στο χωριό βρίσκεται ακόμη ένα σημαντικό μοναστήρι της Συρίας, η ανδρική Μονή του Αγίου Γεωργίου, που έχει περίπου 15 μοναχούς.
Οι χριστιανοί της Συρίας σηκώνουν σήμερα τον δικό τους σταυρό της ανασφάλειας, των κινδύνων και των διώξεων.
Σύντομα όμως τον σταυρό θα ακολουθήσει η Ανάσταση, η νίκη του σταυρού επί των πολεμίων, ο θρίαμβος της χριστιανικής πίστης, που δεν καταβλήθηκε στην Συρία μέσα σε πολλούς αιώνες διωγμών, σφαγών και εκτοπίσεων.

404σεδν (1).jpg

404σεδν (2).jpg

404σεδν (3).jpg

404σεδν (4).jpg

404σεδν (5).jpg

404σεδν (6).jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.